onsdag, augusti 24, 2005

Google gör det igen

Jag har just laddat ner och provat Googles senaste påhitt: Google Talk. Det är dels en tjatt-tjänst (IM), dels en VoIP-tjänst.

I sin beskrivning av tjänsten beskriver de hur de vill att man ska ha öppna kommunikationsmöjligheter. När det gäller epost så väljer man en epostleverantör och sedan kan man skicka epost till vem som helst, oavsett vilken leverantör de har. När det gäller IM är det inte så. Man väljer en leverantör (säg ICQ) och sedan kan man prata med alla andra som valt ICQ. Om man vill prata med andra som valt någon annan leverantör (säg MSN) så får man snällt skaffa sig ett MSN-konto också. För dem som ännu inte kommit på att man kan installera en multi-protokoll-klient som Gaim så blir detta ganska jobbigt.

Google Talks IM-tjänst använder det öppna Jabber-protokollet vilket gör att det redan från dag ett finns gott om program förutom Googles egna som kan använda det.

Förutom IM-tjänsten innehåller Google Talk även en telefonitjänst. Om man kör Windows (en begränsning som ska försvinna) kan man även ringa till andra. Precis som med Skype är detta en tjänst som "bara fungerar", oavsett om man har brandväggar eller annat krafs ivägen. Dessutom är ljudkvaliteten god och samtalen är gratis. Idel fördelar. ;-)

Vad det gäller telefonin är protokollet man använder en utökad version av XMPP, men man säger att man kommer att dokumentera den framöver, och dessutom snart presentera stöd för SIP-protokollet. Mycket trevligt.

För att kunna använda Google Talk behöver man ett Gmail-konto. Man kan inte få ett sådant om man inte blir inbjuden av någon som redan har ett. Om du behöver ett så skicka mig en epostadress så skickar jag en inbjudan.

Om du vill prova Google Talk så ring mig gärna. Mitt telefonnummer är pinkunicorn@gmail.com.

Inga kommentarer: