tisdag, augusti 23, 2005

Några ord om förord

Till dagens lunch läste jag lite i Secret Windows (2000), en av Stephen Kings mindre kända böcker. Det beror dels på att den vad jag vet endast getts ut via Book of the Month Club, dels på att den i huvudsak är en samling av diverse texter som King skrivit om att skriva. Den gav ut i samband med publiceringen av Att skriva: En hantverkares memoarer.

En del av texterna i boken är förord från andra av Kings böcker men naturligtvis finns det också ett förord speciellt för den här boken, och det är skrivet av Peter Straub. Han kommenterar bland annat att Stephen King är unik i det att han har ett direkt förhållande till sina läsare. Många av Kings förord berättar inte bara om boken de inleder, de talar också direkt till läsaren som adresseras som "Constant Reader". Det är uppenbarligen inte vanligt att författare på detta sätt för en dialog med sina läsare. Läsarna kommer visserligen inte till tals i själva förorden, men det råder ju ingen tvekan om att King får reaktioner från sin läsarkrets (en av artiklarna i boken har till och med en titel som är en läsarfråga: "Ever et raw meat?").

För mig som är van vid science fiction-fandom och -författare så känns detta en smula avlägset. Jag uppfattar det som helt normalt att författarna till de böcker jag läser och gillar går på kongresser och talar direkt med sina läsare. Jag är visserligen medveten om att detta är något som är speciellt för sf, men det gör fortfarande att Kings personliga tilltal inte känns så unikt.

Med detta menar jag dock inte alls att jag har någonting emot hans personliga tilltal som sådant. I en artikel hävdar King att författarförord endast läses av tre typer av personer: författaren närmaste familj (fru och mamma), personer från författarens förlag (för att kontrollera att inget sägs som man kan bli stämd för) och personer som hjälpt författaren (för att se så att han inte blivit så mallig att han glömt bort dem). Hur jag nu vet det, eftersom han skrev det i ett förord till en bok (Night Shift, närmare bestämt). ;-)

I själva verket så tycker jag bra om den sortens förord och läser dem alltid (liksom jag, för den delen, alltid läser allt annat i en bok inklusive copyrightsidan och liknande). Förutom King så är den som jag kommer ihåg som bäst förordsskrivare nog Isaac Asimov. Det är nog uppemot tjugo år sedan jag läste Asimovs novellsamlingar och jag kan inte längre påminna mig vad de handlade om, men jag kommer väl ihåg att de alltid brukade ha introduktioner till varje novell och att jag tyckte att de var lika läsvärda som novellerna.

Inga kommentarer: