fredag, oktober 14, 2005

Så lik och ändå inte

Nu har jag till slut varit och sett filmen The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy. Jag hörde radioserien (många gånger) från Radio Ryd i början av 1980-talet och läste sedan böckerna. Jag har sett den gamla BBC-TV-serien, och så nu slutligen filmen.

Den skiljer sig i handlingen från de tidigare varianterna. Å andra sidan är de inte lika inbördes heller. På det hela taget var filmen bra; skådespelarna passade med mina bilder av hur de skulle vara, och de ändringar som gjorts tyckte jag passade in i stilen. De snuttar man fick se ur guiden var fortfarande kitschiga, om än inte så extremt som "datorgrafiken" i BBC-TV-serien.

Vogonerna och kärlekshistorien mellan Arthur och Trillian hade fått större utrymme i filmen. Det vore inte lätt att hålla ihop en så kaotisk historia som radioserien är på film, så det är nog inte så dumt att ha med vogonerna genom hela filmen.

Marvin var helt omdesignad, men den nya designen fungerade. För den som var uppmärksam fanns även den gamla designen med som bifigur i en scen.

Det blir en lite udda känsla att sitta och titta på en film man aldrig sett tidigare och fortfarande kunna omkring hälften av dialogen utantill...

Inga kommentarer: