söndag, november 13, 2005

En briljant ny idé - recensioner

Nätbokhandeln amazon.com har (åter igen) fått ett patent beviljat, och det här slår nya rekord i dumhet. Den här gången handlar det om att man patenterat att låta de som handlat någonting också skriva recensioner av det de handlat. Det är ju en helt revolutionerande idé. Man har svårt att inse hur någon som är under sju år ska kunna hitta på något så nydande.

Å andra sidan, trots (eller snarare på grund av) det här patentets uppenbara vansinnighet, så kan man faktiskst se det som en bra sak att det beviljas. Ju fler dumheter av det här slaget som amerikanska patentverket släpper igenom, desto mer ökar chansen att vi kan få något slags reform av patentsystemet vi har nu som uppenbarligen inte fungerar.

Som det ser ut nu kan man få vilken skitsak som helst patenterad bara man betalar ansökningsavgiften. Sedan är det upp till andra som vill använda den patenterade tekniken att visa att det inte borde vara patenterat (exempelvis för att det var en välkänd teknik innan patentet lämnades in) och bestrida det i domstol. Problemet är att det kostar pengar att driva en sådan process, och de som ansöker om patenten är oftast stora företag med gott om pengar att föda advokater. Småföretag hamnar i kläm mellan felaktigt beviljade patent och horder av advokater.

Det är tyvärr bara att konstatera att patent idag fyller funktionen att begränsa innovation och nyskapande - precis motsatsen till hur det var tänkt när de skapades.

technorati tags: ,

Inga kommentarer: