onsdag, november 02, 2005

PUL åstakommer etnisk rensning

Datainspektionen har fått för sig att släktforskningsföreningar inte längre ska få publicera databaser över exempelvis samer, romer eller judar längre, med hänvisning till PUL. Detta handlar alltså inte om personer som är i livet, utan om uppgifter som är något hundratal år eller mer gamla. Med anledning av detta har det nätbaserade släktforskningsforumet Anbytarforum tvingats stänga några avdelningar där man exempelvis kunnat söka på olika etniska grupper; personer som annars kan vara svårt att forska på eftersom de antagligen var skrivna i en judisk församling eller något annat istället för den vanliga kyrkbokföringen.

Effekten av detta ingrepp av Datainspektionen blir alltså en etnisk rensning i släktforskningssverige, för de enda som det går att forska på är de som har "riktig" svensk bakgrund. Det var knappast så det var tänkt.

Återigen framgår det tydligt hur illa genomtänkt PUL-lagen är. Datainspektionen: gör om, gör rätt!

1 kommentar:

Johan Sundström sa...

Glä! Att det var illa med härvan kring PUL och släktforskar-Sverige var jag medveten om, men att det börjat gå till etniska absurditeter hade jag på något vis missat. Jag hoppas drabbade släktgrävare envist sparkar bakut, så att såhär pass dumma påfund inte blir långlivade.