onsdag, november 02, 2005

Why don't you take all of me my rights

Att film- och musikindustrin vill göra det så besvärligt som möjligt för alla att titta på deras material på ett vettigt sätt är inget nytt, men nu verkar de ha slagit nya rekord i girighet.

Enligt ett nytt förslag vill man förbjuda all form av inspelning på digitala medier. Jag ska alltså inte kunna spela in vad jag vill från TV (den är ju digital snart), jag ska inte kunna lyssna på min musik via datorn istället för från CD, och så vidare. Tanken är att man ska kunna sända media som inte går att spela in och annat media som går att spela in men raderas automatiskt efter en begränsad tid.

Som vanligt vill de som har makt över upphovsrättsskyddat material sträcka ut den makten längre och längre, tills de har total kontroll över hur materialet får spridas. Helst vill man få betalt varje gång någon använder en text/film/bild. Biblioteken är en nagel i ögat som man gärna skulle vilja begränsa eller bli av med.

Rätten att spela in program från TV eller radio och titta på när det passar oss själva istället för när mediaföretagen vill ska vi värna om. Det är nog få idag som kan tänka sig att gå tillbaka till den situation vi hade fram till mitten av 1980-talet eller så, när man var tvungen att sitta framför TVn när något sändes för att kunna se på det. Idag är det fullt naturligt att man spelar in program och tittar på dem när det passar en själv istället för när mediaprogrammen vill. Detta är en utveckling som mediaföretagen är livrädda för. Det finns minst två anledningar till detta:

  • I och med att allt fler media blir digitala så kan man spela in och kopiera material från dem utan att det sker någon kvalitetsförsämring. Förr i tiden hade man en LP om var knastrig och spelade in den på kassettband som var lite inexakt. Man kunde sedan kopiera från kassettband till kassettband, men redan efter ett par sådana kopieringar så låter det klart sämre. Om jag idag gör en kopia av en CD så går ljudkvaliteten på kopian inte att skilja från originalet, och detsamma gäller för en kopia i hundrade led.
  • De allra flesta mediaföretag har en stor del (eller rent av alla) sina inkomster från reklam. Så länge vi tittare sitter i TV-soffan och tittar på programmen när de sänds så tvingas vi titta på reklamen. Vi kan visserligen byta kanal och titta på något annat medan det är reklam, gå på toaletten eller koka te, men det brukar leda till att man istället missar bitar av programmet man ville se. Med modern teknik som en inspelningsbar DVD-spelare eller rent av en hembyggd PVR så kan man titta på TV på ett helt nytt sätt. Man börjar titta som vanligt. Efter ett tag vill man koka te och trycker då på paus. PVR:en börjar då spela in medan man gör i ordning sitt te. När man kommer tillbaka släpper man paus, och PVR:en börjar då spela upp därifrån man var, samtidigt som den fortsätter att spela in resten av programmet. När det kommer reklam, nyheter eller något annat oönskat avbrott i programmet man tittar på kan man spola framåt i det inspelade medan PVR:en fortsätter att spela in det som sänds. Om man har en hel film inspelad är det naturligtvis lätt att spola förbi reklamen även med en vanlig videobandspelare, men en PVR har ibland funktioner som gör att den kan upptäcka och spola förbi reklamavbrotten helt utan att man själv behöver göra någonting.


Jag kan förstå att mediebolagen är nervösa. De måste antingen hitta på ett sätt att hantera det ovanstående utan att låsa in sina tittare i ett sätt att titta som blev omodernt för tjugo år sedan, eller så kommer de att dö. Som det låter just nu så är de fortfarande inne på dö-vägen. Det är inte för sent att ändra sig. Än.

technorati tags:

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja nu verkar det vara på väg att spåra ur helt och hållet. Rör inte min teve!

Men det här med skivor är jag litet mer tveksam till.