måndag, januari 02, 2006

Piraterna organiserar sig

Dagens tillskott i floran av enfrågepartier till det kommande riksdagsvalet är Piratpartiet. Som enda fråga vill man avskaffa immaterialrätten (upphovsrätt, patent, varumärken).

Detta är naturligtvis alldeles för långtgående för att ha en chans att bli verklighet, men till stor del sympatiserar jag. Patent förhindrar mer innovationer än vad de hjälper. Det finns ingen vettig anledning till varför upphovsrätten skulle gälla längre än till upphovsmannens död, om ens så länge.

Framför allt tycker jag att det är trevligt att se att det görs försök att få upp de här frågorna på dagordningen. Det återstår naturligtvis att se om man klarar av att få till en organisation som klarar av att hantera de rätt högt satta målen.


technorati tags: , ,

1 kommentar:

X sa...

Själv funderar jag på att rösta på Piratpartiet för att vi ska få en seriös debatt någon gång. Nu är det trots allt många som tror att musikbranschen inte skadas av fildelningen. 8000 personer har fått sparken på grund av det. Nu är det dags för de där killarna (oftast killar ju) med sina valpögon att bli bemöta med en riktig debatt med riktiga argument, så folk börjar förstå att kulturen faktiskt tar skada.