lördag, februari 11, 2006

En cykeltur i Yorkshire

Häromdagen tog jag en tur på motionscykeln igen, och passade på att läsa ut James Herriots I vår Herres hage. Det finns en hel serie böcker om och av veterinären James Herriot och hans praktik på den engelska landsbygden i Yorkshire på 1930-talet. Den som är gammal nog kommer även ihåg TV-serien baserad på böckerna som gick på svensk TV för gissningsvis 25 år sedan.

Böckerna består av ganska fristående kapitel som befinner sig lite i gränslandet mellan skönlitteratur och kåseri. Ofta handlar de rätt mycket om en veterinärs problem på 1930-talet (en av historierna beskriver hans första kontakt med antibiotika), men en del handlar om saker som inte har med djur att göra. I ett av kapitlen får vi exempelvis följa Herriots måttligt lyckade första framträdande i cricket efter att han slutade skolan.

Jag tycker att de här historierna fungerar utmärkt fortfarande. De har ofta en lite lagom smålustig knorr på slutet (som inte nödvändigtvis tillhör just en gris), och de ger dessutom en bra inblick i en svunnen tid.

technorati tags: ,

Inga kommentarer: