lördag, februari 11, 2006

Knut Hamsun: Sult

Den senaste bok jag läst i mitt Nobelpris-projekt är Knut Hamsuns Sult (Svält på svenska). Den råkade även bli den första skönlitterära bok jag läst på norska.

Huvudpersonen är en fattig aspirerande författare som försöker försörja sig på att skriva tidningsartiklar, draman eller vad som helst som han kan få lite pengar för. Hans skrivande går inte så väldigt bra, och det går knappast bättre när han tvingas gå dag ut och dag in utan mat. Han blir allt mer desperat att få tag i pengar (utan att för den delen förfalla till brottslighet) och försöker vid ett tillfälle att pantsätta knapparna i sin rock eftersom han tycker att han kan klara sig med att hålla ihop rocken med en säkerhetsnål. Den tillhörande västen har han redan tidigare pantsatt.

Jag läser regelbundet epost på norska, men det här är den första skönlitteratur jag läser. Jag måste säga att det gick förvånansvärt bra. Visst är det lite ovant de första sidorna och det går klart långsammare än vanligt att läsa, men jag tycker inte att det var speciellt svårt. Jag hade avsevärt mycket mer problem första gången jag försökte mig på att läsa en roman på engelska. Jag missar säkert en del språkliga finesser, men jag tycker i vilket fall att jag hade god behållning av boken.

technorati tags: , ,

Inga kommentarer: