måndag, februari 06, 2006

Pastor Hubert Venables: Frankensteins dagbok

Frankensteins dagbok utger sig för att vara en redigerad utgåva av den verklige Frankensteins dagbok, hittad i släkten Frankensteins gömmor. Tanken är alltså att detta ska vara den verkliga historian, medan det som Mary Shelley berättade var en skröna. Den här idén att så att säga skriva om verkligheten utifrån en existerande fiktion tycker jag är intressant och det är inte första gången jag stöter på den. Frankenstein Unbound av Brian Aldiss är exempelvis en tidsresehistoria där en person åker till Villa Dodati och träffar Frankenstein, men där händelserna sedan blandar företeelser från boken Frankenstein och hur det gick till när boken skrevs. Aldiss inkluderar alltså både Victor Frankenstein och Mary Shelley som figurer i sin bok.

Den här boken har alltså förutsättningar för att bli intressant (åtminstone för den som sedan tidigare är bekant med Frankenstein), men jag tycker inte att den riktigt lyckas. Till skillnad från Aldiss så blandas Mary Shelley inte in i historien (mer än i förordet där det nämns att det här materialet ska vara det som ligger till grund för hennes fiktiva version av samma händelser). Den handling som presenteras i dagboken är istället en blandning av händelser ur boken Frankenstein, filmen Frankenstein (betjänten Igor) och egna påhitt.

Texten presenteras i dagboksformat med kommentarer från redaktören här och där där det av olika anledningar inte funnits några relevanta dagboksanteckningar. Boken innehåller också en hel del illustrationer tagna ur dagboken. De påminner rätt mycket om Leonardo da Vincis anatomiska skisser (vilket ju är trevligt).

Problemet med boken tycker jag är att den försöker leva på sin idé att hitta på en verklig historia som boken Frankenstein bygger på, men jag tycker inte att författaren lyckats hitta på några verkligt bra skillnader som ger en alternativ händelseutveckling som tillför något till originalet. Att bara skriva en alternativ version räcker inte; den måste vara intressant i sig också.

technorati tags: , , ,

Inga kommentarer: