onsdag, mars 29, 2006

Schakt 002: Skrämmande skogar och andra osunda platser


Novellsamlingsserien (eller ska man kalla det en tidskrift; den har ju faktiskt ISSN och inte ISBN) Schakt sticker ut lite redan när man får den i handen genom att den har ett lite udda format. Bredden är ungefär som en vanlig inbunden bok (trots att det är en pocket), men sedan är den kvadratisk.

Omslagen på de hittills två utgivna delarna är konsistent formgivna (med den äran) av Rickard Hansson. I denna andra volym har han även fått producera en illustration till varje novell. Ibland kan man se dem som direkta illustrationer till texten; i andra fall är de snarare stämningsbilder inspirerade av texten.

Liksom i Schakt 001 så består innehållet av en översatt novell och ett antal noveller av nya svenska författare. Den översatta texten här är av den för mig okände Joseph Payne Brennan som uppenbarligen skrivit i exempelvis Weird Tales. Man märker generellt dock ingen egentlig skillnad på denna professionella novell och de övriga, och det beror inte på att den översatta texten är dålig.

Även de svenska författarna är i många fall okända för mig sedan tidigare. De två namn jag känner igen är Johan Teorin (som är den ende som även medverkade i Schakt 001) och Lilian Wiberg (känd från Mitrania). Jag tycker att alla medverkande gör ett bra jobb, och boken känns ganska konsistent trots att det är en novellsamling. Generellt kan sägas att novellerna oftast
tillhör den lite mer lågmälda delen av skräckgenren. Det är oftare vemod än splatter.

Hur mycket redigering som verkligen gjorts vet jag naturligtvis inte, men slutresultatet är i vilket fall bra. Om det beror på välskrivna manuskript eller ett gott redaktörsjobb kan jag alltså inte avgöra, men jag tycker att språket flyter bättre än det gör i många romaner från mycket större förlag.

Först i boken finns ett kort förord, och det är verkligen kort. Det känns mer som en baksidestext än ett förord. Jag tillhör dem som gärna läser förord, men jag vill gärna se lite mer substans än detta. Efter alla noveller finns korta presentationer av alla författarna. Detta är något som allt för många novellsamlingar/tidskrifter slarvar med, tyvärr.

Upplagan på Schakt är begränsad till 101 exemplar. Gör som jag och prenumerera på den, så slipper du riskera att bli utan!

Kent Björnsson, red.: Schakt 002: Skrämmande skogar och andra osäkra platser
Kent Björnsson, 2006
120 sidor.
ISSN: 1653-0583

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: