lördag, april 22, 2006

Städning? Glöm det!


Samtidigt som vi fick vår Squeezebox fick vi en teknisk pryl till som jag inte hunnit skriva om än, nämligen en Roomba. Det är en dammsugare som man inte behöver hålla på att dra runt. I själva verket är det en liten robot.

Den kör runt på golvet själv och suger upp skräp den hittar. Visserligen ser den inte så smart ut när den åker kors och tvärs, men å andra sidan kan man låta den hållas en timme eller så i ett rum medan man gör något annat. Den har en liten roterande borste i kanten som puttar fram skräp som ligger längs väggarna, så tanken är att den ska kunna komma åt överallt utom precis längst in i hörnen. Roomban är lite bredare än ett vanligt dammsugarmunstycke så det finns säkert något enstaka prång den inte kommer in i (bakom skrivbordet, exempelvis). Å andra sidan är den inte så många centimeter hög, så den smiter med lätthet in under soffan och städar. Vi har bara kört den några gånger än så det är svårt att bedöma hur rent den håller, men att döma av hur mycket damm den samlar upp på en körning så gör den helt klart nytta.

En trevlig sak med Roomban är att den inte har någon påse som ska bytas ideligen. Istället samlar den dammet i en löstagbar bunke baktill som man bara snäpper av och tömmer efter varje körning. Det fungerar utmärkt, och som en extra bonus har man chansen att se om den råkat suga upp något som inte är skräp.

Den mörka bananformade saken överst på bilden är tryckkänslig, så den känner av när den åker emot något och styr åt ett annat håll. Jag skulle tro att den är försiktigare mot möblerna än vad jag är när jag dammsuger. Den har även något slags sensorer på undersidan, så man kan låta den dammsuga på övervåningen utan att den åker ner för trappen.

Den kan inte ta hand om allt städjobb (själva trappen klarar den inte, exempelvis), men om man låter den städa regelbundet (medan man är på jobbet, så slipper man höra den) så kan man nog vänta rätt länge med att göra något manuellt. Som om vi nu inte gjorde det redan...

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: