lördag, maj 20, 2006

Andreas Roman: Vigilante


Vigilante är Andreas Romans sjätte bok, men på sätt och vis ändå lite av en debut. Det är hans första bok på ett stort förlag (Natur och Kultur) och den första med hårda pärmar. Det är också den första som inte är någon form av fantasy. På omslaget utger sig Vigilante för att vara en samtidsthriller.

Marcus är i 30-årsåldern och jobbar på en reklambyrå i Göteborg. Han har flickvän (Helena) och verkar på det hela taget ha det rätt bra även om hans chef (som han kallar Tinnitus) är lite irriterande. Lycka är dock inte någon av de mest framstående känslorna i Romans böcker, och även i denna händer det snart saker. Marcus retar sig allt mer på folk som bär sig illa åt, och till slut får han för sig att göra någonting åt saken, och han blir en hämnare.

Parallellt med detta fascineras Sverige av Penthouse, en ny dokusåpa som till en början verkar vara som många andra; ett antal människor som stängs in i ett hus. Skillnaden är att man i den här såpan går längre än man tidigare trodde var möjligt.

Marcus förvandling gör att Helena blir allt mer osäker på om han är frisk eller inte. Samtidigt uppstår andra relationsproblem i Marcus familj, och tillvaron faller ihop som ett korthus runt honom. Till slut lyckas Helena och Marcus' bästa vän Johan övertala honom att gå och träffa Johans bekant Nils som är psykolog. Det som händer Marcus flätas också allt hårdare ihop med det som händer i den underliga dokusåpan.

Som vanligt med Andreas Romans böcker är det här en rätt mörk historia, och bitvis rätt våldsamt. Detsamma skulle man kunna säga om Hamlet å andra sidan, så det behöver absolut inte vara någon brist. Marcus' förvandling till en Falling Down-liknande hämnare är intressant, och boken är välskriven. Jag kommer absolut att hålla ett vakande öga på vad som blir Andreas Romans nästa projekt.

Jag har en misstanke om att det kan tänkas bli en film. I Vigilante hittade jag detta:
»Har du ingen bok med dig eller nåt?»

»Jo, men den är kass. Handlar om vargar och en brud som är tjuv och så en insnöad by. Gää-ääsp.»

Jaha, den. Ska inte den bli film?»
Jag tycker att det låter misstänkt mycket som en beskrivning av Romans förra bok Vargen och kättaren.

Det finns också en liten anakronism i Vigilante. Det finns vad jag kan se inga indikationer på att den skulle utspela sig i något annat än ett nutida Göteborg, men trots det sitter huvudpersonerna vid flera tillfällen och röker när de är på restaurang.

Andreas Roman: Vigilante
Natur och Kultur, 2006
313 sidor.
ISBN: 9127112411

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: