onsdag, maj 31, 2006

Piratbukten kapad

TV4 rapporterar att det har gjorts en razzia mot The Pirate Bay och att deras servrar har beslagtagits. Antipiratbyrån studsar naturligtvis glatt omkring i kulisserna och framhåller detta som en stor seger, men jag misstänker att de kan få se hur det slår tillbaka på dem själva.

The Pirate Bay är en BitTorrent-tracker. BitTorrent är ett protokoll för att sprida filer (som kan vara vad som helst, lagligt eller olagligt) över internet på ett effektivt sätt. Låt oss nu anta att någon vill sprida en fil, FILMEN, på nätet. Med BitTorrent laddas filen inte upp till trackern, utan trackern tar bara reda på av den som vill dela ut filen vad det är (vad filen heter, hur stor den är, och så vidare) och så publicerar trackern den informationen. Någon annan fill ladda ner FILMEN. De kopplar sig mot trackern och ser att FILMEN finns tillgänglig. Trackern talar då om för den som vill ladda ner att FILMEN finns att hämta hos den som publicerar den. Trackern själv har inte FILMEN hos sig. Antag nu att det kommer en person till och vill ladda ner FILMEN. Trackern talar återigen om var den finns, men nu har den två personer att peka på: den som ursprungligen delade ut FILMEN och den första som började ladda ner den. Den tredje personen kan nu koppla sig mot båda dessa och ladda hem olika fragment av FILMEN från vardera stället. Detta går troligen fortare än att ladda ner allt från samma ställe, eftersom de flesta bredband är konstruerade så att det går fortare att ladda ner saker än att ladda upp dem. Den här konstruktionen innebär att ju fler som vill ladda hem en viss fil via BitTorrent, desto fortare kommer det att gå, för desto fler källor till filen kan trackern sprida.

Den intressanta biten här är att trackern inte har någon copyrightskyddad information alls. Trackern har inte FILMEN. De enda som har FILMEN är den som börjar sprida den och de som laddar ner den. Trackern är bara en mellanhand som talar om vilka filer som någon delar ut och som håller reda på vem som delar ut vad.

Jag hoppas att en domstol snart kommer att få detta förklarat för sig, så att The Pirate Bay kommer i drift igen. Det finns inget copyrightskyddat material på The Pirate Bay. Det enda som finns där är torrentfiler, och dem är det The Pirate Bay som har upphovsrätten till.

Det är ingen tvekan om att det sprids mycket upphovsrättsskyddat material via The Pirate Bay. Det är dock inget som The Pirate Bay kan lastas för, hur mycket deras attityd än sticker i ögonen. På samma sätt sprids det mycket upphovsrättsskyddat material på olagliga sätt via Posten. Där är det ingen som tycker att Posten ska ställas till svars.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: