fredag, juli 21, 2006

Fredrik Strage: Fans

I Fans skriver Fredrik Strage om ett antal olika fans eller grupper av fans. De flesta är musikfans, men inte riktigt alla. De olika kapitlen handlar om allt från Lena Nylén som inbillade sig att Evert Taube ville att hon skulle bränna upp Sjösala (vilket hon också gjorde) till tjejgäng som anstränger sig för att komma i närheten av pojkgruppen Westlife.

Strage (som själv är fan, om än inte av samma artister som hans intervjuobjekt) är i första hand intresserad av att försöka komma underfund vad det är som driver fansen. Varför åker folk från Sverige till USA för att stå med uppmuntrande plakat utanför domstolen där Michael Jackson anklagas för pedofilbrott? Varför vill man samla på sig alla skivor som Lill-Babs någonsin har gett ut (en samling som hon själv saknar)?

Ett par kapitel är lite mer generella. Ett av dem tittar på fenomenet fans och idoldyrkan historiskt och generellt, medan ett annat tittar på hur vissa kan gå över gränsen från att vara fans till att bli stalkers som förföljer sina idoler dag och natt.

Alldeles oavsett om man är intresserad av någon av de artister som fansen i Fans dyrkar så är boken läsvärd.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: