torsdag, augusti 10, 2006

Manga: från Hokusai till Dragon Ball

Länsmuseet i Linköping visar just nu en utställning om Manga som tidigare visats på Östasiatiska Museet. Den här boken är utställningskatalogen för den utställningen, men den fungerar även bra som en allmän introduktion till manga.

Man läser boken från båda håll. Från det västerländska hållet hittar man artiklar om mangas historia. Den sträcker sig ända tillbaka till målningar på pappersrullar från 700-talet (då hade vi knappt ens hunnit börja hugga runstenar här). Den som brukar sägas ha uppfunnit manga är dock Hokusai (1760-1849). Hans teckningar Hokusai Manga som gavs ut i åtskilliga volymer var inte någon berättelse utan enskilda bilder, men de uppnådde i vilket fall stor popularitet.

Om man läser boken från andra hållet får man presentationer på ett uppslag vardera om ett antal av de mest kända och inflytelserika mangaskaparna. Dessutom finne en historisk genomgång av de manga som getts ut på svenska. Tyvärr är boken skriven 2004, och de senaste två åren har det hänt massor på mangamarknaden i Sverige. Artikeln är intressant i vilket fall, men jag skulle gärna vilja läsa en fortsättning om utgivningen fram till idag.

Det är kul att det kommer ut så mycket manga på svenska som det gör nu men jag är lite förvånad att ingen ännu gett ut en del gamla klassiker som exempelvis Akira och Ghost in the Shell. Den första påbörjades på svenska på 1990-talet men lades ner ganska fort igen. Det kan naturligtvis vara så att utgivningsrättigheter i och med det fastnat i något konkursbo, men jag hoppas att serien kommer ut på svenska förr eller senare eftersom jag inte läst den än (däremot har jag sett och uppskattat filmen). Det kan också möjligen ha att göra med att Akira vänder sig mot en lite äldre publik än lejonparten av den manga som ges ut på svenska just nu, men det är ju ett problem som förhoppningsvis går över av sig självt i och med att läsarkretsen blir äldre (och jag tycker att man redan ser en del tecken på det i utgivningen).

Den svenska utgivningen av manga har naturligtvis bara skrapat på ytan av det berg av material som finns än, men vid det här laget börjar den bli stor nag att det inte är möjligt att följa allt som kommer ut, och bara det är ju ett gott tecken.

Manga: från Hokusai till Dragon Ball
Red. Marie Birde
Östasiatiska Museet / Bonnier Carlsen, 2004
32+64 sidor
ISBN: 919706162X (Östasiatiska Museet)
ISBN: 9163845008 (Bonnier Carlsen)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: