söndag, augusti 20, 2006

Stieg Larsson: Flickan som lekte med elden


Nu har jag läst ut andra delen av Stieg Larssons deckartrilogi "Millennium", Flickan som lekte med elden. I fokus står Lisbeth Salander. Hon har varit utomlands ett bra tag efter att ha kommit över en stor summa pengar. Under tiden har Mikael Blomkvist (via journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman, forskare) fått nys om en omfattande sexhandel. Mia håller på att skriva en avhandling om detta, och Dag skriver en mindre akademisk version av samma material där han inte drar sig för att lämna ut identiteten för ett antal torskar, och dessa visar sig vara personer som har mycket att förlora på att pekas ut på det sättet.

Precis innan denna historia ska publiceras hittas Dag och Mia brutalt nedskjutna i sin lägenhet, och alla ledtrådar som finns pekar på att Lisbeth Salander är den skyldige. Problemet är att ingen vet var hon finns. Polisen sätter naturligtvis igång att utreda fallet. Mikael Blomkvist känner sig involverad i fallet, dels eftersom Dag skulle ha publicerat sin text i Millennium, dels eftersom han känner Lisbeth Salander, och han sätter igång att gräva i fallet parallellt med polisen. Som om det inte skulle räcka med det så börjar även Milton Security där Lisbeth Salander jobbat att utreda vad det är som hänt.

Precis som i Män som hatar kvinnor så ligger det massor av mörka hemligheter och döljer sig bakom nästan allting. Man tror åtskilliga gånger att man börjar på koll på vad det är som händer, bara för att få saker ställda på huvudet senare av nya avslöjanden allt eftersom de olika utredningarna fortskrider.

Sina över sexhundra sidor till trots är boken absolut inte tungläst, utan man dras hela tiden mot upplösningen. Om jag ska klaga på någonting så får det bli att Lisbeth Salander ibland framstår som osannolikt kompetent på väldigt mycket. Å andra sidan finns det en del saker (som mänskliga relationer) som hon inte greppar alls. Till bokens försvar får sägas att man faktiskt får plausibla förklaringar om man bara läser vidare. Jag blev definitivt förvånad.

Det jag vill veta nu är när den tredje delen kommer ut...

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

Åsa/Finböcker, fulböcker och mittemellanböcker sa...

Toppen; då ska jag läsa den här också. Men inte förrän jag har hittat rätt sorts sandstrand med lagom lite folk på - deckare gör sig inte alls lika bra under vinterhalvåret.