söndag, september 17, 2006

Ahrvid Engholm: Mord på månen


Mord på månen är Ahrvids första skönlitterära bok. Han har publicerat noveller på diverse olika ställen sedan länge, men det här är första gången man får möjlighet att läsa ett gäng av dem samlade på ett ställe. Alla novellerna i samlingen har Peter Dustin, polischef vid Luna City Security som huvudperson och de utspelar sig därmed allihopa i samma miljö även om novellerna inte har någon sammanhållen handling.

Samlingen innehåller 14 noveller på totalt 150 sidor. De första novellen, "Mord på månen", är nästan femtio sidor lång medan alla de andra varierar mellan kanske 5 och 15 sidor. Med ett undantag är novellerna klassiska deckare (eller åtminstone mysterier -- det är inte alltid mordhistorier) där man först får reda på hur platsen ser ut, vilka som kan tänkas vara inblandade och hur de hänger ihop med varandra, och vad för saker som finns i närheten. Någonstans i allt detta finns ledtrådar planterade som läsaren har möjlighet att pussla ihop och lösa mysteriet innan Peter Dustin gör det, men om man inte lyckas med det så kommer han på klassiskt Hercule Poirot-manér att förklarar precis hur han kom fram till sin slutledning.

Som jag sade finns det ett undantag. I "Gripande på låg nivå" har Peter Dustin sänkt sig ner till jordytan och den här texten utmärker sig på flera sätt. Det är den enda som inte är ett mysterium, det är den enda som utspelar sig på jorden och inte på månen, och till skillnad från de övriga texterna så är den här riktigt dålig. Hela texten består av raljerande över diverse fenomen i vår nutid som extrapoleras fram till bokens tid och presenteras med mer eller mindre fantasifulla negativa effekter. Gränsen mellan satir och en raljant tirad kan vara hårfin, men här hamnar Ahrvid tveklöst på fel sida.

De övriga novellerna är däremot bra och väl värda att läsa. Förutom att de fungerar som deckare i sig så är de faktiskt riktigt bra svensk science fiction och det är alltför ovanligt. Mer sånt!

Ahrvid Engholm: Mord på månen
Zen Zat, 2006
162 sidor.
ISBN: 9197613002

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: