torsdag, oktober 26, 2006

K. G. Johansson: Glastornen

Glastornen handlar om den unge pojken Hungrig som går ut i en smällkall vinternatt för att bli man. När han kommer tillbaka har han skaffat sig sitt vuxna namn, Varg, och även sett en vision av några mystiska höga torn av is. När han kommer tillbaka till byn och berättar om dem får han reda på att de hör till en gammal profetia som säger att den som ser tornen ska bli byns ledare, men det är inte alla som tror på den. Speciellt misstrogna är, föga förvånande, byns nuvarande ledare och hans son och de gör sitt bästa för att bli av med Varg och se till att ingen tror på profetian som han uppfyllt början av.

Ett tag senare följer Varg sin fars råd och beger sig söderut, bort från det is- och snölandskap där han är uppvuxen, för att söka efter glastornen han sett en vision av. Till slut kommer han till en plats som inte är snötäckt, och snart träffar han även på andra människor. Varg har aldrig träffat några människor utom den handfull som bor i byn han är uppvuxen i, så han kommer raskt underfund med att det är mycket han inte vet. Han slår följe med de resande han träffar på ett tag, men till slut återgår han till sitt sökande efter tornen av is.

Jag tänker inte avslöja hur det går för Varg mer än att han genomgår en hel del äventyr och lär sig mycket nytt, men i slutet visar det sig att allting inte är som man först skulle kunna tro. Berättelsen handlar mycket om hur Varg går från pojke till man, men den fungerar även som äventyrsberättelse.

Efter att jag läste boken har jag fått klart för mig att detta är del ett i en serie planerad till tre delar. Det är absolut ingenting som man störs av utan det går utmärkt att läsa den som en fristående bok.

Glastornen är K. G. Johanssons skönlitterära debut, men han har tidigare både gett ut ett otal läroböcker om musik och översatt en hel del romaner.

K. G. Johansson: Glastornen
Wela förlag, 2005
245 sidor.
ISBN: 9197515191

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Johan A sa...

Men människa! Jag vill väl inte ha en synops när jag läser en recension, jag vill ha en dos analys och framför allt ett omdöme! ;)