fredag, oktober 27, 2006

Terry Pratchett: Wintersmith

Wintersmith är den tredje boken om Tiffany Aching, flickan som håller på att lära sig att bli häxa. De utspelar sig på Discworld, men bortsett från häxorna är det inte så mycket av den vanliga rekvisitan som syns.

Wintersmith är vinterns ande, men nu är han plötsligt även kär i Tiffany. Han gör allt han kan för att uppmärksamma henne på det men hon försöker hålla huvudet kallt och få honom på andra tankar. Tiffany är sitt vanliga kompetenta jag, men när hon får uppvaktning av den här digniteten behöver hon hjälp med att få ordning på allt. Han inser att Tiffany inte kan bli kär i en vintervind, så han gör sitt bästa för att bli en människa. Det han har lite svårt att få kläm på är skillnaden mellan vad en människa består av och vad en människa är.

Nac Mac Feegle ställer gärna upp och gör det Tiffany ber dem om (och en hel del som hon inte ber dem om), men det är inte alltid som det blir så mycket bättre av deras insatser även om de menar väl. Man förväntar sig att det ska finnas en portion underhållning i en discworldbok, och det är ofta Nac Mac Feegle som får stå för den här. Dessutom kan man naturligtvis i vanlig ordning hitta diverse mer eller mindre dåliga vitsar insmugna, och på slutet en referens till Thud!, den senaste vanliga discworldboken.

Mycket av det som händer i Wintersmith har med berättelser att göra, och det visar sig att berättelser är mycket viktigare än man kan tro. Berättelser påverkar livet, på samma sätt som livet skapar berättelser. Detta är en viktig ingrediens i huvudhandlingen med Tiffany och Wintersmith, men kan också sägas vara en beståndsdel i det som pågår vid sidan av, när Tiffany lär sig mer om hur häxor får andra människor att tro att de verkligen är häxor. Fenomenet kallas boffo, och är i någon mening också en berättelse, fast inte på det vanliga sättet. Det viktiga för häxorna är att den finns och fungerar, och Tiffany kommer snart underfund med att den till och med kan skapa sig själv.

Terry Pratchett: Wintersmith
Doubleday, 2006
400 sidor.
ISBN: 0385609841

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: