måndag, november 27, 2006

Slit och släng

Att återvinna saker och försöka undvika slösa med resurser i onödan tycker jag är bra. Jag kan inte direkt påstå att Clas Ohlson gör det lättare för dem som vill göra så.

För den som tycker att det är trevligt med värmeljus men samtidigt inte vill riskera eldfaran det innebär att glömma tända ljus så säljer de batteridrivna värmeljus. Närmare bestämt tre stycken i en förpackning, och då med kommentaren "Extra batterier medföljer". Exakt hur många batterier som medföljer framgår inte, men det verkar rimligt att det skulle vara ett per ljusstake. Om man räknar konservativt och antar att det bara är ett extra batteri (det vill säga totalt fyra) så innebär det att dessa batterier kostar (om man bortser från att själva ljusen rimligen borde vara värda något) 29/4 = 7:25 per styck (eller 4:83 per styck om man istället antar att man får sex batterier).

Om man nu ska använda batteridrivna ljus får man väl anta att man kommer att få byta batterier då och då, så låt oss även titta efter vad batterier kostar. Naturligtvis finns även det i lager. Ett fempack med samma sorts batterier kostar 49:- vilket innebär att vi får ett styckpris på 49/5 = 9:80. Och då får vi inte ens några batteridrivna värmeljus. Om man inte vill ligga ute med pengarna för ett fempack batterier när man bara behöver ett kan man naturligtvis även köpa dem styckvis till det facila priset av 20:- per styck eller drygt fyra gånger så mycket som batterierna som följde med lyktorna kostade. Och då får man alltså inte heller några batteridrivna värmeljus...

Det som är mest ekonomiskt är alltså att köpa en uppsättning nya batteridrivna värmeljus varje gång de medföljande batterierna tagit slut. Vad som är vettigast ur ett resursförbrukningsperspektiv är en annan sak. Det bör vara uppenbart för vem som helst utom möjligen hen som sätter priserna på Clas Ohlsons produktsortiment.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

1 kommentar:

Camilla sa...

Det var sex batterier i förpackningen för 29:-, dvs tre extrabatterier.