måndag, december 04, 2006

John Ajvide Lindqvist: Hanteringen av odöda

Jag tyckte mycket bra om John Ajvide Lindqvists förra bok Låt den rätte komma in, så mina förväntningar på uppföljaren Hanteringen av odöda var ganska högt ställda.

Hanteringen av odöda må på ytan se ut som en ganska tät efterföljare till den föregående boken, men egentligen är skillnaden rätt stor. Vid en ytlig blick kan man säga att båda är skräckromaner i ett (mer eller mindre) nutida Sverige, men det är inte riktigt sant.

Låt den rätte komma in tycker jag kan kallas en skräckroman med sina vampyrer i 1980-talets Blackeberg. Hanteringen av odöda utspelar sig i nutid, och även om den innehåller ett försvarligt antal zombier (som kallas omlevande i boken) så är det inte något fokus på skräcken.

En varm sommar har lagt sig över Sverige, och plötsligt inträffar något underligt. Det går inte att stänga av elektriska apparater. Lampor lyser, TV-apparater pratar på, och så vidare. Man riskerar kraftiga stötar om man försöker dra ur sladdarna. Efter ett tag går fenomenet över, men något annat händer istället. De människor som dött nyligen börjar leva igen. Eller i alla fall börjar de röra på sig. De har fortfarande de skador de hade innan, och de kan inte (med ett undantag) prata. Myndigheterna får naturligtvis en massa problem med att till att börja med samla in det tusental omlevande som irrar runt i Stockholm på väg hem till där de bodde innan de dog, och senare med att komma underfund med vad man egentligen ska göra med dem.

Och det är just det som är det väsentliga i boken: vad gör man med människor som börjat röra på sig igen efter att de har dött? De omlevande är igenkännbara som personer som man kände när de levde, men de kan inte kommunicera och de uppför sig inte som de gjorde innan de dog.

Berättelsen alternerar mellan att följa några olika personer som alla drabbats först av sorgen av att förlora en närstående och sedan av chocken att denna närstående åter börjar röra på sig och återkommer från de döda. Det intressanta är, som redan titeln säger, hur man hanterar detta, både på det personliga planet och på det samhälleliga planet.

Detta är en mycket läsvärd bok, och jag ska med nöje ta mig an även hans novellsamling Pappersväggar någon gång framöver.

John Ajvide Lindqvist: Hanteringen av odöda
Ordfront, 2006 (pocketutgåva 2006)
335 sidor
ISBN: 9170372381
ISBN13: 9789170372384

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

3 kommentarer:

Johan sa...

John Ajvide Lindqvists författarskap är väldigt bra, och jag kommer sluta följa det om nästa bok inte är bättre än den föregående, för det är fruktansvärt trist att se en bra författare skriva något sämre för varje bok – även när böckerna fortfarande är läsvärda.

//JJ

Fröken Bokmal sa...

Jag tyckte bättre om "Låt den rätte komma in" än "Hanteringen av odöda". Hans första hade en helt egen stil, och jag tyckte personbeskrivningarna gick djupare i den än i den andra. Därmed inte sagt att "Hanteringen av odöda inte var mycket läsvärd, för det var den verkligen.

neofob sa...

Jag undrar om filmatiseringen av "Låt den rätte komma in" kan bli bra?