fredag, januari 19, 2007

Nr 10: Stephen King: Signal

En dag ringer allas mobiltelefoner, och de som svarar förvandlas på ett ögonblick från vanliga människor till något slags zombies. Clay befinner sig i Boston för att sälja in den tecknade serie han producerat, men han fastnar i det kaos som uppstår när gatorna fylls av zombies som anfaller varandra och "normalare" hur som helst. Han träffar på ett par människor till som liksom han själv inte haft några mobiltelefoner och alltså inte drabbats och dessutom klarats sig undan att bli nedslagna av någon av alla de zombies som finns överallt. De slår följe och bestämmer sig snart för att ge sig av från stan. Clay har exfru och son i en liten ort en bit norrut, och han vill så klart återförenas med dem om det går.

Man kan naturligtvis fråga sig om den här premissen är rimlig och om något sådant skulle kunna hända, eller om det bara är mumbo-jumbo. Sånt har å andra sidan aldrig varit något som Stephen King brytt sig om. Han är inte känd för att ha sina tekniska bakgrunder utarbetade i minsta detalj. Han är ute efter att skrämmas, att berätta en historia, och att undersöka hur människor beter sig (om än inte nödvändigtvis i den ordningen).

När det gäller övernaturligheter är man ju van vid att det som händer i fantasy och (ofta) skräck är sådant som man är rätt säker på att det aldrig kommer att kunna hända. Det finns inga drakar (sorry, Nemi!). Man kan inte färdas från en värld till en annan med tankekraft, tankeläsning fungerar inte, och småflickor kan inte tända eld på saker bara genom att titta på dem.

Här får man inte någon förklaring till hur det går till när mobiltelefonerna gör gamla tanter till livsfarliga zombies. Det är något som bara händer, och så utvecklas historien från det. Som vanligt är King bättre på miljöer och personteckningar än att göra sina övernaturligheter trovärdiga, men det han är bra på är han å andra sidan också bra på.

Detta är inte någon av Stephen Kings allra bästa böcker, men inte heller någon av de sämre. I första hand får den minuspoäng på att han gått ut ovanligt hårt på att ha en häftig idé men sedan inte riktigt vetat hur han skulle avsluta det hela.

Stephen King: Signal (Cell)
Bra Böcker, 2006 (originalet 2006)
351 sidor
Översättning: Anders Bellis
ISBN: 9170024111
ISBN13: 9789170024115Årets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 10
Fem pjäser:
Fem nobelpristagare:
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
1: Dan Hörning: Stormens vandrare
2: Moyoco Anno: Sugar Sugar Rune 1
3: Steph Swainston: Krigets år
4: Yasunari Kawabata: Snöns rike
5: Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret
6: Moto Hagio: A, A'
7: Mustafa Can: Tätt intill dagarna
8: Kajsa Ingemarsson: Små citroner gula
9: Akimine Kamijyo: Samurai Deeper Kyo 1
10: Stephen King: Signal

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

3 kommentarer:

saom sa...

Du är vad du läser. Vilket fantastiskt bra namn på en blogg. Ville bara säga det.

Therese B sa...

Har precis läst ut bocken och blev besviken. Han klarar inte att knyta ihop säcken och hajjar jag det rätt så...blev helt enkelt dem också mobilare?, eller? Lite surt faktiskt....jag håller med recensionen av den. Inte sämre och inte bättre. Men upplösningen gav klart minus. Dock läsvärd för ens om veckopendlar och åker tåg : )

Therese B sa...

bra att jag stavar rätt också, bocken, haha. Märks att jag är upprörd över slutet, eller hur. Någon får gärna förklara för mig!