lördag, januari 20, 2007

Nr 11: Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 1

Hikaru är en helt vanlig busig sjätteklassare. En dag gräver han runt lite på sin farfars vind och hittar ett gammalt go-bräde med en blodfläck på. När han försöker få bort den framkallar han, likt Aladdin ur lampan, spöket efter Fujiwara-no-Sai. Han var en gång go-mästare och en av kejsarens lärare i go. Sai bosätter sig i Hikarus huvud. De kan tala telepatiskt med varandra och Hikaru ser Sai, men ingen annan kan se eller höra honom. Naturligtvis är det upplagt för diverse förvecklingar när Hikaru glömmer bort att inte tala högt till Sai och någon annan hör honom.

Hikaru har aldrig varit ett skvatt intresserad av att spela go, men Sai får honom att göra det. Det visar sig att Sais kunskaper i spelet fortfarande är fullt gångbara, även om de är några hundra år gamla. Å andra sidan måste han spela genom Hikaru som inte vet någonting om hur man spelar, så för den utomstående betraktaren ser det lite underligt ut. Hikaru måste räkna sig fram till var på brädet det är Sai vill att han ska lägga så det tar lite tid även för enkla drag, och han lägger inte alls ut stenarna på brädet på samma eleganta sätt som erfarna go-spelare. Däremot så placerar han dem på väldigt genomtänkta ställen.

Denna inledande volym går i första hand ut på att introducera bakgrunden och introducera rivaliteten mellan Hikaru och Akira Toya. Akira är lika gammal som Hikaru och son till en av de främsta nutida go-spelarna. Han är duktig nog för att kunna vara proffs, men fadern har ännu inte låtit honom spela i de stora turneringarna. Han blir däremot en av de första som spelar mot Hikaru/Sai.

Det kan vara lite vanskligt att uttala sig efter bara en volym, men hittills verkar Hikaru no go mycket trevlig. Den är mycket mer stillsam än det mesta annat jag läst och utspelar sig på ett mindre plan. Det är inte fråga om att jorden går under, utan handlingen sker kring ett go-bräde. Det verkar dock finnas potential för en hel del upprörda känslor, även om det verkar vara en serie befriad från fysiska våldsinslag. Mycket lovande.

Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 1
Viz, 2004 (originalet 1998)
187 sidor
Översättning: Andy Nakatani
ISBN: 159116222XÅrets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 11
Fem pjäser:
Fem nobelpristagare:
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
11: Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 1

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: