onsdag, januari 10, 2007

Nr 5: Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret

Odjuret är Anders Roslunds och Börge Hellströms debutroman, men det finns åtminstone en till utgiven. Efter att ha läst den här kommer jag att läsa även den.

Odjuret är en deckare, men den känns lite annorlunda än majoriteten av andra deckare. Till att börja med behöver man aldrig fundera på vem det är som är skyldig eller vad det är som har hänt. Det får man reda på från början. En dömd pedofil rymmer från en permission och begår direkt ett nytt brott. Det är sedan det intressanta börjar.

Det är inte bara polisen som jagar brottslingen, och det är på grund av det som det hela blir intressant. Jag tänker inte avslöja vad som händer, men det leder fram till en av de här underliga upplevelserna när man tycker att det boken borde handla om har tagit slut men man har hälften av sidorna kvar. Det visar sig att det är då det riktigt intressanta börjar.

Man kan läsa detta som en ren deckare, men det ställs också intressanta frågor om ifall det är skillnad på hur mycket olika personers liv är värda. Olika personer i romanen har väldigt olika svar.

Några stycken i boken är skrivna ur mördarens synvinkel, andra ur polisernas, åter andra från pappan till den flicka som dödas synvinkel. Det förekommer också en sidohandling som utspelar sig inne på ett fängelse. Det dröjer ända fram till de sista sidorna innan man kommer underfund med vad den egentligen har med resten av texten att göra, men den har ett intresse i alla fall. Det hade dock inte gjort något om den varit lite kortare.

Språket i boken är lite annorlunda. Ibland glider det iväg lite mot stream of consciousness, även om det aldrig flummar iväg helt. Det känns dock lite friare än många andra.

Jag misstänker att paret Roslund och Hellström planerar att använda samma poliser i fler romaner, för det förekommer en del saker i bihandlingar som ägnas en del tid och uppbyggande av spänningar, men som sedan aldrig kommer till något avslut i boken. Jag antar att detta kommer att leda fram till något i en senare bok, men jag hade väntat mig att det istället skulle ställa till det för den inblandade redan i den här boken.

Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret
Pirat, 2004
358 sidor (plus något dussin sidor extramaterial)
ISBN: 9164201376Årets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 5
Fem pjäser:
Fem nobelpristagare:
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
1: Dan Hörning: Stormens vandrare
2: Moyoco Anno: Sugar Sugar Rune 1
3: Steph Swainston: Krigets år
4: Yasunari Kawabata: Snöns rike
5: Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

4 kommentarer:

Pappa sa...

Nr 2 heter Box 21. Jag fick den som blodgivarpremie och har läst den. Fick inte du den sen? Handlar om trafficking (eller hur det nu stavas).

Hans Persson sa...

Jo, den ligger i läshyllan någonstans.

Helena sa...

Åh, jag blev faktiskt riktigt nyfiken på boken. Har lagt till på önskelistan!

Helena sa...

...och nu har jag köpt den. :)