söndag, januari 14, 2007

Nr 6: Moto Hagio: A, A'

A, A' var en av de allra första mangaserier jag läste. Jag skulle tro att Gen: pojken från Hiroshima var före, men jag kommer inte på någon annan lika tidig (och jag skrev inte konsistent upp lästa serier för så länge sedan, så jag kan inte kolla). Nyligen fick jag i alla fall för mig att jag skulle läsa om den, efter att ha läst "They Were Eleven" av Moto Hagio i samlingen med samma namn och jag blev absolut inte besviken.

Boken innehåller tre olika historier: "A, A'", "Quartre-Quarts", och "X+Y". Alla tre historierna utspelar sig i samma framtid och behandlar den människoliknande rasen enhörningar, och de senare två historierna har dessutom en del gemensamma karaktärer. Enhörningarna är genetiskt modifierade för att arbeta på rymdstationer och liknande. De känns igen på att de har en rand med rött hår över huvudet, och tanken var att deras känslor skulle ha varit borttagna, men som vi ser i den här boken är så inte fallet.

I den första historien, "A, A'", så omkommer enhörningen Addy på en avlägsen rymdstation. Eftersom hon och de andra på stationen skulle åka på ett farligt uppdrag så togs cellprover och en kopia av deras minnen gjordes när de åkte iväg. När Addy nu dött så klonas en kopia av henne fram och skickas iväg till stationen som ersättare. Man kan naturligtvis undra om det verkligen är en vettig lösning, men låt oss för stunden bortse från den detaljen.

När den nya Addy kommer fram till stationen så gör alla de andra så gott de kan för att få henne att känna sig som hemma utom Regg, Addys pojkvän. Han hävdar att den nya Addy inte alls är samma person som den gamla och att det inte går att ersätta en person på det sättet. De andra upptäcker snart att Addy inte alls är som hon var förut, men inser också att det beror på att de tänker på henne som hon var när hon dog, men nu är hon istället som hon var när de först träffades. Historien visar att man kanske kan komma att kopiera en person utifrån en "säkerhetskopia", men det man i så fall får kommer aldrig att bli precis det man hade innan, eftersom en person förändras hela tiden. Det går inte att få en senare kopia att bli likadan som den ursprungliga personen eftersom en människa utvecklas hela tiden, allt eftersom ens minnen byggs på med nya upplevelser.

I "Quartre-Quarts" är huvudpersonen Mori, en kille som har egenskapen att kunna flytta saker med tankekraft, men han är inte så bra på det och har inte någon vidare kontroll över sin förmåga. Han råkar komma i närheten när Trill, en kvinnlig enhörning kastar sig ut från en högre våning, och utan att tänka på det räddar han henne genom att använda sin levitationsförmåga, men nu med full kontroll över den. Enhörningen har väldigt begränsade kommunikationsförmågor, men när hon umgås med Mori går det bättre. Det verkar som om de på något sätt påverkar varandra.

Den avslutande "X+Y" är uppdelad i två halvor och dubbelt så lång. Här möter vi återigen Mori. Han har förlorat Trill och träffar här istället på Tacto, en ung manlig enhörning. Mori känner sig attraherad till Tacto trots att han är man; åtminstone till en början för att han påminner Mori om Trill. Det visar sig att Tactos uppväxt var lite trassig, minst sagt, och att det har ett samband både med de undertryckta minnen som Tacto har och utgör en parallell till det förhållande Mori och Tacto har. I den här världen kan man inte ta könsrollerna för givna.

Det är mycket imponerande att se hur mycket Moto Hagio lyckas klämma in i de här tre korta historierna, trots att hon bara har 200 sidor på sig. De flesta mangaserier är mångdubbelt längre men kommer aldrig i närheten av den känslomässiga intensitet som de här historierna innehåller. Rekommenderas varmt!

Moto Hagio: A, A'
Viz Communications, 1997
206 sidor
ISBN: 1569312389Årets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 6
Fem pjäser:
Fem nobelpristagare:
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
1: Dan Hörning: Stormens vandrare
2: Moyoco Anno: Sugar Sugar Rune 1
3: Steph Swainston: Krigets år
4: Yasunari Kawabata: Snöns rike
5: Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret
6: Moto Hagio: A, A'

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

2 kommentarer:

Josephine sa...

oj, tufft det där.... jag som inte ens skriver upp vad jag läser varje vecka... (ibland blir det mer eller mindre en bok per dag -fast kanske inte så tjock)

Gillas holländska som språk förutom svenska och engelska när man bor i Holland?....

Hans Persson sa...

Om du inte är infödd där är det OK. Men det är ju du som får sätta upp dina regler.