lördag, februari 17, 2007

Bästa läsen under 2006

Det är ju visserligen ett tag sedan 2006 slutade vid det här laget, men å andra sidan kan jag väl också säga att det gett lite perspektiv. I vilket fall inspirerade den här tråden i forumet på fandom.se mig till att ta en titt på vad jag egentligen läste under 2006. Jag gjorde en snabbsummering direkt efter nyår, men den innehöll mest statistik.

Science fiction, fantasy och skräck
Jag har läst ovanligt lite fantastik i år, så jag nöjer mig med att nämna en titel från varje genre. För science fiction blir det Idoru av William Gibson, för fantasy blir det Svavelvinter av Erik Granström och för skräck blir det Kent Björnssons Schakt-antologier.

Deckare
Deckare har jag läst mer av, och här var det också lättare att bestämma sig för vad som var bäst. Steig Larssons Män som hatar kvinnor och Flickan som lekte med elden och Camilla Läckbergs Isprinsessan, Predikanten och Stenhuggaren höjer sig klart över resten av startfältet.

Nobelpristagare
De bästa av de nobelpristagare jag läste var Knut Hamson (Sult) och Pearl Buck (Kejserlig kvinna).

Böcker utgivna 2006
Bortsett från böcker som redan nämnts ovan (Schakt-antologierna och Flickan som lekte med elden) så tycker jag att Mord på månen av Ahrvid Engholm, Blodsmak av Henrik Örnebring och Vigilante av Andreas Roman är värda att nämna.

Facklitteratur
Att utse någon speciell fackbok till årets bästa är lite svårt eftersom de är så olika till sitt syfte och behandlar helt olika ämnen, så jag nöjer mig med att lista några stycken som jag tyckte bra om. Hasse & Tage Svenska Ord & Co Saga & sanning av Staffan Schöier & Stefan Wermelin, The Meaning of Everything: The Story of the Oxford English Dictionary av Simon Winchester och Tio tankar om tid av Bodil Jönsson.

Serier
Jag läste en hel del serier under 2006, varav det mesta var manga. Den absoluta höjdartiteln var det dock inte: Alan Moores och David Lloyds V for vendetta. Övriga höjdpunkter var Kaoru Moris Emma (del 1-5), Gainax Neon Genesis Evangelion (del 5-9), CLAMPs Chobits (del 2-8) och kortmangasamlingen Four Shojo Stories.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Helena sa...

Intressant! Kul att vi tycker både lika (Män som hatar kvinnor) och olika (Isprinsessan). Schakt ska jag kolla upp, faktiskt.