onsdag, februari 07, 2007

Nr 20: Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 2

Hikaru träffar Tsutsui som arbetar med att försöka starta en go-klubb på deras skola, men det går trögt. Tillsammans med den kaxige Tetsuo ställer de till sist upp i en tävling och vinner hela tävlingen, men diskas till slut när det framkommer att Hikaru bara går i sjätte klass. Tetsuo försvinner igen efter detta, och sökandet efter en tredje medlem till klubben fortsätter.

Precis som i den första volymen så finns Sai med hela tiden men nu är han mer i bakgrunden. Det är i första hand Hikaru som spelar, även om han inte är speciellt bra på det. Ibland ger han upp och tar hjälp av Sai, men han försöker att lära sig att spela utan hjälp.

Akira försöker få Hikaru att spela mot honom, men Hikaru säger att han vill bygga upp en go-klubb istället för att kunna delta i en kommande tävling. Akira bestämmer sig för att möta Hikaru i tävlingen istället, och för att kunna det går han själv med i en annan go-klubb. Han är mycket bättre än alla andra medlemmar där, trots att han också är yngst.

Detta leder till en hel del konflikter när de äldre medlemmarna försöker sätta sig på Akira, men samtidigt måste erkänna att han faktiskt spelar mycket bättre än någon av dem. Akira har hittills verkat rätt kylig och kontrollerad, men när han nu börjar få mothugg både av äldre elever och i form av att Hikaru inte vill spela mot honom så verkar han börja bli en intressantare karaktär.

Parallellt med handlingen finns det också några sidor instoppade där reglerna för go lärs ut. De är inte komplicerade, men det tar lång tid att bli en bra spelare.

Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 2
Viz, 2004 (originalet 1998)
Översättning: Andy Nakatani
195 sidor
ISBN: 1591164966
ISBN13: 9781591164968Årets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 20 (varav 6 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
11: Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 1
12: P. C. Jersild: En levande själ
13: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will
14: Anna Jansson: Främmande fågel
15: Orhan Pamuk: Snö
16: Kouta Hirano: Hellsing 2
17: Anders Roslund & Börge Hellström: Box 21
18: Sophokles: Elektra
19: Max Barry: Jennifer Staten
20: Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: