fredag, februari 09, 2007

Nr 21: Inger Edelfeldt: Finns det liv på Mars?

Jag har inte läst något av Inger Edelfeldt förut, men jag ska se till att göra det igen, för jag gillade Finns det liv på Mars?. Och det är inte bara för att huvudpersonen Joni har den goda smaken att (som titeln antyder) vara en stor fan av David Bowie.

Joni är en person med ett ganska stökigt liv, och hon har inte riktigt koll på vad hon vill i alla lägen. Hon ska strax fylla 45 och har en dotter på fem år. Hennes mor är en gammal övervintrad lesbisk hippie medan mormodern är en konventionell tant som har åsikter om både sin dotter och sin dotterdotter. Joni har konstant ont om pengar, för jobbet i charkdisken på Vivo är inte så välbetalt (och kanske inte helt lyckat för en vegetarian). Hon tog jobbet för att hon då kunde få en massa OB-tid, men sedan hon fick barn har hon inte haft möjlighet att jobba på konstiga tider. Lite extra pengar drar hon in genom att spela och sjunga på stan (vilket fungerar extra bra de gångerna hon har med dottern som pengainsamlare).

Boken har inte någon starkt drivande handling utan består mer i att man får lära känna och följa Joni och personerna runt henne ett tag, men den är både välskriven och rolig. Joni försöker få ordning på sitt liv och kanske rent av bli vuxen (hon har försökt förut), men ibland har livet inte samma planer som hon. Även om historien ibland blir dråplig och borde kännas långsökt så lyckas Inger Edelfeldt på något sätt alltid att samtidigt få allting att låta fullständigt rimligt och naturligt.

Inger Edelfeldt: Finns det liv på Mars?
Månpocket/Norstedt, 2006
232 sidor
ISBN: 9170014221
ISBN13: 9789170014222Årets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 21 (varav 6 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
21: Inger Edelfeldt: Finns det liv på Mars?

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

2 kommentarer:

Robert sa...

Inger Edelfeldt är mångsidig.

Bland annat är hon en enastående novellförfattare.

Världsklass, om du frågar mig.

Mitt tips: 4 x Kärlek
http://tinyurl.com/2sptz2

Här finns även en hyllning till henne:
http://tinyurl.com/2alogv

Pi sa...

Jag håller på och läser den just nu. Jag gillar den också.
Fast novellerna är snäppet vassare, faktiskt. Det är så få som skriver (eller egentligen, får ge ut) noveller idag - men hon har uppenbarligen lyckats hitta läsare. Missa inte!