söndag, februari 18, 2007

Nr 26: Inger Edelfeldt: Breven till nattens drottning

Georg Daniel Bratt är 17 och passar inte riktigt in bland de övriga ungdomarna i skolan han går i. De gånger han går dit, alltså. Det kan väl visserligen sägas vara något av en stereotyp för en tonåring att inte passa in i någon given miljö, men Bratts fall är lite mer extremt än många andra. Istället för att gå i skolan läser han mycket och är speciellt intresserad av religiösa och filosofiska frågeställningar (och har genom detta läsande skaffat sig ett något arkaiskt språkbruk) och han ägnar all överbliven tid åt att måla oljemålningar.

Boken består dels av ett antal brev som Bratt skriver till Claudia, en flicka i en annan klass, och dels av texter ur hans dagbok (som han kallar för sin krönika). Boken börjar med ett av breven där han försöker förklara för henne att han känner något slags frändskap med henne och gärna vill träffas och prata med henne. Det är inte en kärleksförklaring, men det betyder inte att hon inte läser den så.

Det här är en av tjusningarna med boken. Vi får se vad Bratt skriver i sina brev och i sin dagbok, och senare kan vi få se hur han beskriver reaktionerna hos de personer som han träffar. Allt vi vet om hur andra uppfattar honom är däremot filtrerat genom honom, och ofta får man utläsa vad som verkligen hänt genom att försöka tolka det han skriver så att man kan gissa sig till hur andra personer reagerade. Han är den enda berättare boken har, men han är en rätt opålitlig berättare.

Precis som i Finns det liv på Mars? så har Inger Edelfeldt ett bra språköra och inget problem med att förmedla det hon hör till skriven form, och hon lyckas också bra med att få de tonåringar hon skriver om att verka som riktiga människor. Dessutom är hon tidvis riktigt rolig.

Inger Edelfeldt: Breven till nattens drottning
Pan/Norstedts, 1991 (ursprungligen 1985)
155 sidor
ISBN: 9119160216Årets läsutmaning
Hundra böcker totalt: 26 (varav 8 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
21: Inger Edelfeldt: Finns det liv på Mars?
22: Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 3
23: CLAMP: Shirahime-syo
24: Dan Brown: Änglar och demoner
25: Isaac Bashevis Singer: Shosha
26: Inger Edelfeldt: Breven till nattens drottning

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

Inga kommentarer: