fredag, februari 23, 2007

Nr 28: André Gide: Isabelle

Det första som händer i den här boken är att några gamla vänner kommer till ett förfallet slott någon gång på sent 1890-tal. Detta visar sig bara vara en ramhandling (som återkommer med en snutt i slutet av boken, men annars inte syns till) som bara går ut på att ge en av dem anledning att berätta hur slottet hamnade i det skick det befinner sig i.

Berättaren kommer till slottet eftersom han håller på att skriva en avhandling och han fått reda på att det där finns papper han skulle ha nytta av. Han studerar dem ett tag men under tiden talar han också med den unge pojke som bor där tillsammans med några andra släktingar. Det visar sig att pojkens mor ibland kommer och besöker honom under mystiska omständigheter, mitt på nätterna. Berättaren får se en miniatyrmålning av modern och finner henne nästan onaturligt vacker. Han blir kär i henne utan att ens ha sett henne i verkligheten, och ägnar sig sedan åt att försöka få reda på mer information om vad som hänt för att kunna komma i kontakt med henne, men det är svårt att få reda på något.

Berättelsen är lågmäld och egentligen inte speciellt dramatisk, men den är också välskriven och blir aldrig tråkig trots den något låga tempot.

André Gide: Isabelle (Isabelle)
Wahlström & Widstrand, 1950
Översättning: Göran Schildt
153 sidorLäsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 28 (varav 9 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
21: Inger Edelfeldt: Finns det liv på Mars?
22: Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 3
23: CLAMP: Shirahime-syo
24: Dan Brown: Änglar och demoner
25: Isaac Bashevis Singer: Shosha
26: Inger Edelfeldt: Breven till nattens drottning
27: Kaoru Mori: Emma 6
28: André Gide: Isabelle

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här ringer en klocka: Jag har läst en liknande ramberättelse eller sett en film på samma tema. Vad kan det vara? Poe? /pappa

Caroline sa...

Men åh så snygg den där Kokardserien är! Köpte upp mig på så många jag kunde i ett litet sommarantikvariat på Öland när jag var 17 och känner mig helt havre- & solsmekt bara jag ser ett av omslagen.