tisdag, mars 20, 2007

2007-41: Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben

Den här boken handlar om precis det som titeln säger: ett antal personer träffas för att prata om Jane Austens böcker. Gruppen består av fem kvinnor som i huvudsak känner varandra, och en man som de flesta av dem inte träffat tidigare. Man skulle kunna vänta sig att han ska få stå för någon speciellt intressant insikt eller så bara för att han så till synes omotiverat dras in i gänget, men så blir det inte. Han börjar med att göra bort sig med att erkänna att han inte läst alla Jane Austens böcker tidigare (vilket alla de andra naturligtvis har gjort), men vad tiden lider så kommer de andra underfund med att han har en del intressant att säga i alla fall.

I princip består boken bara av träffarna där man diskuterar Jane Austens böcker: en träff för varje bok. Naturligtvis är det inte det enda man diskuterar, utan man avhandlar även livet man lever (som ibland är lite rörigt för en del av deltagarna) och hur ens liv blev som det blev. Det dyker upp en del tillbakablickar i olika personers liv som åtminstone inte jag kan se någon stor motivering för. Visst, det utvecklar och förklarar den personen som det gäller, men jag hade förväntat mig något mer. Det kan vara så att det finns subtila kopplingar i alla dessa tillbakablickar som har paralleller i den Jane Austen-bok man diskuterar just för stunden, men i så fall är de inte uppenbara nog för att jag ska upptäcka dem. Jag har dock (liksom mannen i boken) inte läst alla Austens böcker. Oavsett om dessa kopplingar finns eller inte så visar detta på ett problem med boken. Personerna i den diskuterar ofta och ingående personer och händelser i Jane Austens böcker. För den som råkar vara insatt tillför det säkert något till handlingen (i den mån någon sådan finns), men för oss andra känns det ofta som om personerna i boken talar över huvudet på oss.


Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben (The Jane Austen Book Club)
Norstedt, 2005 (originalet 2004)
Översättning: Sofia von Malmborg
259 sidor
ISBN: 9172637722
ISBN13: 9789172637726
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 41 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007)
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
41: Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

2 kommentarer:

Ika sa...

Jag har bara läst Stolthet och fördom, så jag kan inte uttala mig om hur samspelet mellan den aktuella Jane Austen-boken och det kapitel i vilket boken diskuteras fungerar på det stora hela. Men i Stolthet och fördom-kapitlet tyckte jag att det verkligen gav en extra dimension åt läsningen eftersom bokens händelser och teman avspeglades i just det kapitlet.

Hans Persson sa...

Det verkar ju rimligt att det skulle finnas en sådan koppling, men samtidigt verkar det farligt att skriva en bok som kräver så pass mycket av läsarnas förkunskaper för att man ska förstå den. Fast den här boken har ju lyckats bli rätt väl läst trots det, om det nu är så.