torsdag, mars 29, 2007

2007-46: Dan Brown: The Da Vinci Code

The Da Vinci Code är uppföljaren till Änglar och demoner som jag skrev om för ett tag sedan (även om de utkom i omvänd ordning på svenska). Det jag skrev i den recensionen är i princip också giltigt för den här boken.

Här handlar det om en jakt på en stor historisk sanning som gömmer sig i änden av ett spår av kryptiska ledtrådar. För att det inte ska bli för lätt för Robert Langdon och den vackra kvinnliga kryptologen han får till sin hjälp så börjar det hela med att han anklagas för ett mord och måste lösa de kryptiska ledtrådarna samtidigt som han håller sig undan för mordutredarna. Som om det inte vore nog så finns det fler som är ute efter samma hemligheter som Langdon, och de drar sig inte för några metoder. Precis som i den förra boken så handlar det om en urgammal konspiration, hemliga sällskap, katolska kyrkan och diverse annat. Detta kan tyckas vara rätt likt Änglar och demoner, men om man väljer att göra huvudpersonen i sin thrillerserie till professor i religiös symbolik så har man nog inte så stora möjligheter att variera sig.

Tempot är oftast thrillermässigt med biljakter, överfall och annan action samtidigt som handlingen växlar mellan olika personer rätt ofta, men det är trots det ingen risk att man ska missa några väsentliga detaljer. Varje gång huvudpersonerna lyckas lista ut något viktigt om någon av alla koder de träffar på så stannar de upp och pratar ingående om saken en lång stund. Man behöver inte heller dra några egna slutsatser som läsare om hur de olika konspirationerna hänger ihop, för allt förklaras för eller senare så att även den mest ouppmärksamme läsaren ska slippa missa något.

Litterärt är The Da Vinci Code inget att hänga i julgranen, men som jag sade redan om den förra boken så råkar jag gilla uråldriga-konspirationer-temat, så handlingen tilltalar mig även om den ibland är lite uppenbart tillrättalagd.

Dan Brown: The Da Vinci Code
Corgi, 2003
593 sidor
ISBN: 0552149519
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 46 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007)
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
41: Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben
42: Susanna Alakoski: Svinalängorna
43: Hal Duncan: Vellum
44: Svenska Naturskyddsföreningen: Växter (årsbok 1983)
45: Halfdan W. Freihow: Kära Gabriel
46: Dan Brown: The Da Vinci Code

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: