torsdag, mars 01, 2007

Nr 29: A. R. Yngve: Terra Hexa

Terra Hexa är A. R. Yngves första publicerade roman, och numera även utrustad med en uppföljare.

Detta är science fiction, men av den lågteknologiska typen. Världen som boken utspelar sig på har en ganska låg tekniknivå och man har inte koll på hur världen man lever i ser ut mer än just i trakten kring där man bor. Det pågår en debatt om ifall världen är platt eller rund. Samtidigt berättas det om att folket på planeten härstammar från människor som kom på gigantiska skepp, men ingen vet riktigt hur eller varifrån. Det talas om skepp med stora segel, men som läsare får man intrycket av att det kan handla om rymdskepp.

De två huvudpersonerna är systrarna Henna (17 år, har jag för mig) som studerar till att bli vetenskapsman och Gala (ett par år yngre) som är en mycket duktig med hästar och tänker bli postryttare. Deras morbror Ingo berättar en gammal legend om den gyllene kaptenen för dem en av gångerna han hälsar på. Några år senare annonseras en upptäcktsresa till de okända områdena på universitetet där Henna går, och hon anmäler sig som frivillig liksom bröderna Mick och Rydel. Det visar sig att det är Ingo som är ledare för expeditionen, men också att expeditionen inte är populär hos de som styr.

Här visar sig ett par av de saker som man får anta är effekter av att detta är tänkt som en ungdomsbok. Man kan undra hur troligt det är att en vetenskaplig expedition till farliga okända länder skulle bestå av bara fem personer varav fyra är lagom hormonstinna tonåringar. Naturligtvis uppstår det kärlek här och där, men det blir aldrig det som blir huvudsaken i boken.

Det som står i centrum är istället utforskandet av den underliga planeten Terra Hexa. Den visar sig ha en del överraskningar på lager för våra äventyrare, och förutom planeten själv så träffar de även på andra människor och lyckas exempel bli sålda som slavar. Den bakgrundshistoria till världen som skymtar fram efter ett tag är intressant, och jag ser gärna mer av den i uppföljaren.

Språkligt utmärker sig boken inte, men med tanke på målgruppen är det inte så konstigt. Jag förväntar mig inte avancerat poetiskt språk i en ungdomsroman. Jag har å andra sidan inte heller hittat några språkliga vurpor att tala om, och dialogen låter faktiskt som saker som folk skulle kunna säga.

A. R. Yngve: Terra Hexa
Wela Förlag, 2004
291 sidor
ISBN: 9197515124
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 29 (varav 9 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007:
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike)
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
21: Inger Edelfeldt: Finns det liv på Mars?
22: Yumi Hotta & Takeshi Obata: Hikaru no go 3
23: CLAMP: Shirahime-syo
24: Dan Brown: Änglar och demoner
25: Isaac Bashevis Singer: Shosha
26: Inger Edelfeldt: Breven till nattens drottning
27: Kaoru Mori: Emma 6
28: André Gide: Isabelle
29: A. R. Yngve: Terra Hexa

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

Inga kommentarer: