fredag, mars 09, 2007

Nr 34: Marie Hermanson: Mannen under trappan

När boken börjar lever Fredrik ett idylliskt liv. Han har precis flyttat in i ett drömhus på landet, han är gift med Paula som han älskar och beundrar, han har två små barn och han har ett bra jobb som kommuntjänsteman.

En morgon träffar han en kort och mycket smutsig man i sin egen hall. Mannen säger att han heter Kwådd och bor under deras trappa. Fredrik försöker naturligtvis köra ut honom, men han smiter in i trappskrubben och försvinner. Allt fler små spår efter Kwådd visar sig. En del av dem är positiva, som att han lagat en droppande vattenkran. Andra är mer hotfulla.

Samtidigt som Fredrik känner att han måste göra något åt att Kwådd bor i familjens hus och inte går att köra ut verkar det som om hans familj glider bort från honom. Han får allt svårare att tala med Paula och hon tar honom inte på allvar när han är orolig för att deras son pratar och leker med Kwådd.

Fredriks tillvaro går från en idyll till att bli allt mer mardrömslik. Det börjar med Kwådd hemma under trappan, men problemen sprider sig snart till andra aspekter av hans liv också. Hela boken är skriven ur Fredriks perspektiv och det tar en stund innan man inser hur situationen verkligen ser ut. Han fungerar som en opålitlig berättare, och först efter ett tag märker man av andras reaktioner beskrivna av honom att allt kanske inte är som han själv uppfattar det som. Men även andras reaktioner är naturligtvis skildrade av honom själv, så helt säker på vad som verkligen händer är man inte. Det här ger en känsla av osäkerhet över vad som egentligen är verklighet; något som jag tycker att man kan känna igen även från Hermansons tidigare Värddjuret.

Jag får intrycket av att författaren vill att läsaren ska uppfatta boken som att Fredrik går en rak väg från en idyll till en mardröm, men jag tycker inte att det känns som om det är helt sant. Tidigt berättas om hur Fredrik växer upp och hans relation till sin far, och efter det även hur han förskönar sina föräldrar inför Paula. Hon får inte reda på sanningen om hans föräldrar, varken när de först träffas eller senare när de är gifta. Hans äktenskap må se idylliskt ut, men det bygger redan från ruta ett på lögner. Därmed inte sagt att lögnerna är väsentliga för att han ska kunna gifta sig med Paula, men jag tycker att de komplicerar idyllbilden en del.

Marie Hermanson gör ett bra jobb av att skriva helt utifrån Fredriks perspektiv och bara långsamt låta oss inse att allt han säger kanske inte är vad det ser ut att vara. Exakt vad som verkligen händer i boken är dessutom öppet för tolkning; den slutliga tolkningen ligger hos läsaren och det finns flera tänkbara alternativ.

Marie Hermanson: Mannen under trappan
Bonnier, 2006
287 sidor
ISBN: 9143011861
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 34 (varav 10 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007)
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
31: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007)
32: Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt
33: Magnus Alm, Gustav Edman & Fredrik Engström: Från Atlantis till Blekinge
34: Marie Hermanson: Mannen under trappan

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

Inga kommentarer: