söndag, mars 25, 2007

Ny Tolkien snart ute!

Om det är någon som missat det så påminner SvD och DN om att det snart kommer en ny bok av J. R. R. Tolkien. The Children of Húrin påbörjades visserligen så tidigt som 1918, men som med så många andra berättelser Tolkien ville berätta så kunde han inte bestämma sig hur den skulle skrivas och komma fram till en slutgiltig version, så historien blev aldrig klar. Däremot finns det en rad versioner av olika längd bevarade, både på vers och prosa.

Berättelsen om Húrin utspelar sig långt före händelserna i Härskarringen och handlar om människan Húrin som förbannas av den onde Morgoth. Den här texten beskrivs som mörkare än LotR där det ju går bra till sist, även om slutet präglas av melankoli. Som en koppling till LotR finns Sauron med även här, men i den här tidiga berättelsen är han bara en underhuggare till Morgoth, inte någon ond härskare av egen kraft.

Efter J. R. R. Tolkiens död 1973 slutförde hans son Christopher Tolkien tillsammans med Guy Gavriel Kay The Silmarillion (1977) som Tolkien arbetat med sedan långt innan Härskarringen påbörjades. The Children of Húrin är en liknande konstruktion. Olika versioner av berättelsen (eller fragment av den) finns publicerade i The Silmarillion, Unfinished Tales och på olika ställen i History of Middle-Earth. Christopher Tolkien har ägnat 30 år (inte på heltid, får man hoppas) åt att redigera ihop dessa olika publicerade versioner samt andra varianter som inte tidigare finns i tryck till en sammanhållen berättelse. Detta är alltså en sammanhållen berättelse som texterna i The Silmarillion istället för de hopkok som finns i Unfinished Tales och andra postuma Tolkien-böcker där man istället bjuds på Tolkiens efterlämnade texter i det skicket de befann sig vid hans död, här och där med kommentarer av Christopher Tolkien, antingen i form av utvikningar om att det finns flera versioner av texten eller referat av handlingsfragment som han fått berättade för sig men som aldrig blev nedskrivna.

Tolkien Library har en FAQ om boken och där framgår inte om han även producerat nytt material för att fylla i luckor i berättelsen (som gjordes med The Silmarillion), men det känns inte orimligt att anta att så är fallet.

Den 17:e april publiceras det nya verket, och den kommer ut dels i en vanlig inbunden utgåva (se bild) och en lyxutgåva.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,
intressant.se

4 kommentarer:

Martin sa...

Undrar om den nya boken är konsekvent med Silmarillion och LotR, eller om den utspelar sig i ett parallellt Midgård.

Hans Persson sa...

Är de ens internt konsistenta? Eller är det bara om man blandar in Unfinished Tales och allt det andra postuma som det inte blir konsistent?

Åka sa...

Det är förstås fråga om myter, som existerar i ett oändligt multiversum! (Se intervjuer med Hal Duncan.)

Martin sa...

JRRT gjorde The Hobbits andra utgåva konsistent med LotR genom att skriva om kapitlet där Bilbo får tag i ringen. (I originaltexten får han den av en vänlig Gollum!)

Silmarillion är konsistent med LotR, vilket inte var så svårt att åstadkomma eftersom JRRT lät hela kartan från Första Åldern sjunka i havet, flyttade några hundra mil österut och började på ny kula när han satte igång med att skriva LotR. De två böckerna utspelar sig alltså på helt olika platser i både tid och rum. Det här märks på att dvärgstäderna Nogrod och Belegost ligger i kartans östra kant i Silmarillion, men i dess västra i LotR. Rätt fantasieggande ställen, tycker jag.

Fragmentsamlingarna som kommit ut efter Silmarillion är i varierande grad inkonsistenta med nämnda böcker.