onsdag, april 04, 2007

2007-48: Joe Hill: Heart-Shaped Box

För lite drygt 20 år sedan läste jag min första bok av Stephen King, och det blev raskt fler Jag har även läst några av hans fru, Tabitha King. Nu är det uppenbarligen dags för nästa generation. För något år sedan läste jag We're All in This Together av Owen King som är deras yngste sons första bok, och nu har jag alltså läst Heart-Shaped Box av Joe Hill som är (en pseudonym för) deras äldre son. Detta är hans debutroman, men han har tidigare publicerat en novellsamling. Stephen och Tabitha har även en dotter, men jag har inte hört talas om att hon ska ha skrivit några böcker.

Precis som de övriga i familjen verkar Joe Hill dras till övernaturligheter. Heart-Shaped Box handlar om Jude Coyne som är en gammal death metal-artist som samlar på makabra prylar. Han har en snara som använts för att hänga någon, en äkta snuff-movie, ett antal skisser ritade av John Wayne Gacy och diverse annat. En dag blir han tipsad om en auktion på internet där en kostym är till salu. Det som gör den speciell är att dess förre ägares spöke sägs följa med. Naturligvis kan Jude inte motstå att köpa den.

Och naturligtvis visar det sig att det kanske inte var ett så smart drag, för spöket är ute efter honom. Det har till och med en bra anledning att vara det. Det här är något som boken vinner på, tycker jag. Till en början ser det ut som en vanlig spökroman med någon som oförskyllt drabbas av ett ondskefullt spöke (även om han köper det frivilligt). Allt eftersom kommer det fram att spöket har en klar motivation för att hemsöka just Jude, och att Jude inte är något oskyldigt offer. Genom åren har Jude levt tillsammans med en serie unga groupies och hans behandling av dem har inte varit så trevlig alla gånger; snarare har han behandlat dem som utbytbara objekt. Han brukar till exempel aldrig använda deras riktiga namn utan kallar dem bara för namnet på den stat de kom från.

Huvudhandlingen framskrider i princip kronologiskt, men det förekommer en hel del tillbakablickar för att fylla i bakgrund till personerna och förklara varför de handlar som de gör. Ju mer man läser, desto mer nyanserad blir bilden man får av huvudpersonerna.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men känslan jag får av Heart-Shaped Box är att det skulle kunna vara en av Stephen Kings lite tidigare böcker. Man kan ha mycket sämre förebilder än så, och i det här fallet är det ju rätt naturligt om det finns likheter, för jag utgår från att King kommenterat boken i manuskriptform. När Joe Hill började publicera sig var det dock helt under pseudonym, och det var inte förrän i år som han avslöjade att han var son till Stephen King. Han är väl värd att läsa på egna meriter.

Joe Hill: Heart-Shaped Box
Morrow, 2007
376 sidor
ISBN: 9780061147937
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 48 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
41: Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben
42: Susanna Alakoski: Svinalängorna
43: Hal Duncan: Vellum
44: Svenska Naturskyddsföreningen: Växter (årsbok 1983)
45: Halfdan W. Freihow: Kära Gabriel
46: Dan Brown: The Da Vinci Code
47: Andreas Marklund: Skördedrottningen
48: Joe Hill: Heart-Shaped Box

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

varför ska det vara så svårt att lämna kommentarer på vissa blogg???????????????

annawintour.blogg.se

veckomagasinet

Hans Persson sa...

Vad är problemet? Det fungerar bra för mig.

Helena sa...

Åh, blev faktiskt nyfiken. Hade ingen aning om att King hade författarsöner.