torsdag, april 05, 2007

2007-49: Kerstin Engman: Moa Martinson: Orden och kärleken, en biografi

När jag packade för att åka till Singin' in the Rain förra veckan gjorde jag misstaget att bara ta med mig en bok, och det blev ganska snart uppenbart att den inte skulle räcka även under hemvägen. Alltså blev jag tvungen att proviantera lite på Pocketshop innan vi åkte hem igen, och köpte då den här biografin om Moa Martinson.

Jag har aldrig läst något av Moa Martinson och visste tidigare inte mer om henne än att hon räknades till arbetarförfattarna och att hon var gift med Harry Martinson.

Den här biografin går grundligt igenom hennes liv. I själva verket börjar historien tidigare än så, med hennes mor som blir gravid som ogift piga. Ursprungligen hette Moa Helga Maria Johansson. Hon växte upp under knappa förhållanden och familjen flyttade ideligen eftersom man saknade pengar (fadern hade en förkärlek för att dricka upp dem).

Helga gifte sig och fick i rask takt fem barn med en man som även han drack upp stora delar av familjens tillgångar. Helga försörjde dem så gott hon kunde med odlingar runt torpet, fiske och annat. Hon skrev mycket redan från 12 års ålder, men ofta fick hon inget betalt. Hennes texter publicerades i anarkistiska och socialistiska tidskrifter som Brand, Arbetaren och Tidevarvet. Hon fick mycket uppmuntran i sitt skrivande av Elise Ottensen-Jensen och Elin Wägner. Det hon producerade här var i huvudsak debattartiklar, även om de ibland drog sig åt en mer fiktiv stil.

Efter flera motgångar i form av att två av hennes söner drunknat när de gått igenom isen och att hennes man tog livet av sig med dynamit så träffade hon Harry Martinson som då var en ung poet på luffen. Han var 14 år yngre, men de fann varandra. Deras äktenskap var inte friktionsfritt, men under tiden de bodde ihop var de båda mycket produktiva. Moa hade då och då använt "Moa" som signatur, men när hon började skriva på allvar blev det det namnet som blev allenarådande. Efter att Harry varit otrogen föll deras äktenskap ihop och de separerade till slut. Moa blev som mest känd och populär efter deras separation, men mot slutet av sitt liv föll hennes författarskap allt mer i glömska tills det lyftes upp igen av kvinnorörelsen under 1970-talet.

Biografin behandlar i första hand Moas liv, men naturligtvis gås hennes böcker igenom allt eftersom de produceras (även om det inte görs några djupa litterära analyser). Det är uppenbarligen också vanskligt att skilja på personen Moa och hennes böcker, för de allra flesta av hennes romaner har mer eller mindre självbiografiska inslag.

Kerstin Engman: Moa Martinson: Orden och kärleken, en biografi
Hjalmarson & Högberg, 1990 (denna utgåva 2004)
292 sidor
ISBN: 9189660536
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 49 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
41: Karen Joy Fowler: Jane Austen-klubben
42: Susanna Alakoski: Svinalängorna
43: Hal Duncan: Vellum
44: Svenska Naturskyddsföreningen: Växter (årsbok 1983)
45: Halfdan W. Freihow: Kära Gabriel
46: Dan Brown: The Da Vinci Code
47: Andreas Marklund: Skördedrottningen
48: Joe Hill: Heart-Shaped Box
49: Kerstin Engman: Moa Martinson: Orden och kärleken, en biografi

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: