torsdag, april 12, 2007

2007-52: Johan Theorin: Skumtimmen

Skumtimmen är en lite ovanlig bok. Jag har sett den kallas både deckare och skräckroman, men den känns egentligen inte som någondera. Lite grann av varje, men inte heller helt någondera.

En höstmorgon 1972 ger sig sexårige Jens iväg på promenad ut på alvaret på Öland. Mamma Julia är inte hemma, mormor sover och morfar Gerlof är i sjöboden och pysslar med näten. Jens går ut i dimman och kommer aldrig tillbaka. Julia kommer aldrig över förlusten av sonen och den jagar också bort Jens pappa. Idag är Julia sjukskriven, äter psykofarmaka och dricker för mycket vin.

En dag ringer Gerlof som hon sällan har kontakt med och säger att han tror sig veta mer om Jens försvinnande, men att han vill att hon ska komma hem till honom på Öland och höra vad han har att säga. Gerlof har blivit gammal och skröplig och bor på ett äldreboende. Även han har funderat mycket på Jens försvinnande, men medan Julia grävt ner sig och aldrig kommit över det så har han en mer analytisk läggning och försöker komma underfund med vad som kan ha hänt.

När Julia kommer berättar Gerlof om Nils Kant som är ungefär jämngammal med honom själv och en gång i tiden var ökänd i trakten. Han är dock död och begraven sedan innan Jens försvann, men trots det finns det en del som påstår sig ha sett honom på alvaret.

Johan Theorin lyckas bra med att bygga upp stämningen av ett höstkulet Öland. Turisterna har åkt hem och det är bara några enstaka åretruntboende kvar. En del av dem har hemligheter som det tar tid att lirka fram, men Gerlof är gammal och långsam och har inte bråttom. Han har tid att lirka för att få reda på det han vill veta. Detta är en av de saker som gör att boken känns lite annorlunda: i de flesta deckare så är det bråttom och allting går väldigt fort. Här är det istället eftertänksamt och stillsamt och saker tar den tid de tar. Gerlof och flera andra viktiga personer i handlingen är lite till åren och kan inte röra sig så fort, men de kommer i vilket fall fram till det de vill så småningom. De bara jäktar inte.
Kanske hade hon rätt, tänkte Gerlof. Han hade aldrig riktigt funderat på vad som drev honom.

»Jag är inte märkvärdig«, sa han. »Jag tror bara att det är bäst att berätta historier i sin egen takt. Förr tog man sig alltid tid för historieberättandet, nu ska allt gå så fort.«


Det som driver både Julia och Gerlof är sorgen efter Jens. De vet inte vad som hänt honom, och det har gjort att framför allt Julia haft svårt att gå vidare i livet, och de vill nu gå till botten med detta. Detta ger en vemodig smak på boken, och den förstärks även av andra saker, som när Gerlof inte kan röra sig som han vill för att hans kropp säger ifrån.

Parallellt med att Gerlof leder Julia genom sina efterforskningar så berättar ett annat spår om Nils Kant, med start under 1930-talet. De här kapitlen är lite kortare, men de kommer med väsentliga ledtrådar till hur det hela hänger ihop. Det tar dock ett tag innan man kan pussla ihop någon teori som kan fungera, men det här är som sagt inte en bok som man ska ha bråttom med. Å andra sidan är det en bok som är väldigt lättläst. Även om tempot är lägre än i en vanlig deckare så finns där hela tiden ett driv framåt som gör att man ogärna slutar läsa.

Johan Theorin har tydligen tänkt sig att skriva fyra böcker om Öland under olika årstider, och efter den här debuten så kommer jag garanterat att stå i kö för nästa del.

Även recensenterna i DN och Svenska Dagbladet gillade boken.

Johan Theorin: Skumtimmen
Wahlström & Widstrand, 2007
398 sidor
ISBN: 9789146215806
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 52 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
51: Arnaldur Indriðason: Änglarösten
52: Johan Theorin: Skumtimmen

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan! Jag undrar nu vad heter den symdrome Gerlof hade då han inte kan gå själv riktig?

Tack // John

Hans Persson sa...

Ledsen, det kommer jag inte ihåg.

Anonym sa...

Sjögrens