fredag, april 13, 2007

2007-53: Jonas Gardell: Ett UFO gör entré

Den enda bok av Jonas Gardell jag läst tidigare är Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter som jag inte riktigt kom överens med. Eftersom jag tycker att Jonas Gardell på scen kan vara rent lysande så gav jag honom en chans till i bokform, och det var tur det!

Ett UFO gör entré är egentligen del två i en trilogi som inleds med En komikers uppväxt och avslutas med Jenny men den fungerar bra att läsa fristående. Den handlar om Juha som går på högstadiet i slutet på 1970-talet och hur han försöker komma underfund med livet. Boken är berättad av hans nutida jag som ser tillbaka på hur det var när han växte upp.

Det ligger väldigt nära till hands att jämföra den här boken med Svinalängorna. Båda böckerna handlar om barn som växer upp i storstäder och är utanför. De har mindre pengar än sina kamrater (i den mån de har några kamrater). De har ingen vidare kontakt med sina föräldrar. Leena har större problem med omgivningen än Juha; hennes föräldrar super och lämnar henne vind för våg medan Juhas föräldrar gör en oengagerad men i grunden vänlig insats. Juha har å andra sidan problem att komma underfund med vem han egentligen är, med mobbning och med sin egen osäkerhet medan Leena är nästan osannolikt präktig och tar hand om både sig och sina småsyskon så gott hon kan trots att föräldrarna super. Hon tvivlar nästan aldrig på sig själv. Juha å andra sidan gör sällan något annat.

Det är också stor skillnad på hur böckerna är skrivna. Medan Susanna Alakoski gräver ner sig i alkoholistmisären och väldigt sällan lyfter blicken utanför lägenheten eller klassrummet så spanar Jonas Gardell ut över hela det sena 1970-talet och berättar om våra drömmar. Nu är det naturligtvis lite svårt för mig att säga exakt hur mycket av det här som är igenkännande från min sida (jag är tre-fyra år yngre än Juha), men den bild av 1970-talet som Gardell målar upp känns väldigt levande och korrekt, så samma sätt som han sätter fingret på hur det känns att växa upp och gå i skolan.

Gardell är också nästan skrämmande bra på att återskapa den stundtals hänsynslösa miljön ett högstadium utgör. Här finns de populära och eftertraktade, de som Juha vill vara en av men inte är. Här finns de som är losers från början och vet om det, som "äckliga mjällbruden Jenny". Och så finns det de som fungerar som intetsägande utfyllnad mellan de andra.

Juha bor granne med Jenny och de har känt varandra sedan de var fyra. De umgås fortfarande, men båda två är medvetna om Villkoren. Juha överger naturligtvis Jenny om några av hans populärare kompisar vill träffa honom. Jenny å sin sida är glad att han alls vill prata med henne, och inser att hon inte kan tala till honom när han är med de andra. Hur skulle det se ut?

Jenny kämpar för att vara Juha till lags och få tillbringa lite tid tillsammans med honom, men samtidigt vill hon inte vara till besvär så att han överger henne helt för de andra. Juha försöker desperat komma med i innegänget men räcker inte riktigt till. De drar nytta av att han bjuder dem på cigaretter och att han kan stjäla sprit hemma, men släpper inte riktigt in honom. Allt det här presenteras med en sådan självklarhet och insikt i hur både Juha och Jenny lider av situationen att det nästan blir smärtsamt.

Ett UFO gör entré är en bok om längtan om att vara någon annan, förtvivlan och svek. Men det är också en bok om att födas på nytt. För mig som växte upp på 1970-talet, precis som Juha, är den också en schysst nostalgikick. Läs den!

Jonas Gardell: Ett UFO gör entré
Norstedts Audio
Uppläsning: Jonas Gardell och Jonas Karlsson
7 CD
ISBN: 9789173132381
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 53 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
51: Arnaldur Indriðason: Änglarösten
52: Johan Theorin: Skumtimmen
53: Jonas Gardell: Ett UFO gör entré

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag skulle helt enkelt vilja rekommendera dig att se Tillfällig gäst i ditt liv. Det är Jonas Gardell i sitt esse och låter som något du skulle uppskatta. Det säger jag för att jag själv anser det vara hans bästa so far. :-) Lev väl.