söndag, april 22, 2007

2007-57: Saul Bellow: Offret

Efter en lite halvdan start i livet så har Asa Leventhal fått jobb som redaktör på en tidskrift och börjar känna sig ganska nöjd. En dag när hans fru är bortrest stöter han så på Allbee som han tidigare träffat men inte direkt känner. Allbee å sin sida är på dekis och hävdar att det är Asas fel. En gång för länge sedan rekommenderade Allbee Asa för en jobbintervju. Asa blev utskälld av intervjuaren för att han tog upp hans tid i onödan, men istället för att bara gå därifrån sade han emot och skällde tillbaka. Allbee hävdar att detta var anledningen till att han själv fick sparken och att det sedan gått utför med honom.

Till en början verkar detta påstående som taget rakt ur luften, men det framkommer senare att Asa inte riktigt beskrivit allt helt sanningsenligt. Å andra sidan är Allbees påståenden inte heller speciellt sansade, och hans beteende blir allt värre med tiden.

Jag kan inte skaka av mig känslan av att personerna i boken gör väldigt mycket av vad som egentligen inte är så stort. Däremot tyckte jag om skildringen av New York precis efter andra världskriget. Det verkar som om man inte alls levde på samma sätt som man gör idag. Exempelvis verkar det normalt att en person utan speciellt bra lön äter alla mål på restaurang och lämnar sina kläder till tvätteri.

Saul Bellow: Offret (The Victim)
Aldus/Bonniers, 1965 (originalet 1947)
Översättning: Sonja Bergwall
259 sidor
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 57 (varav 11 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
51: Arnaldur Indriðason: Änglarösten
52: Johan Theorin: Skumtimmen
53: Jonas Gardell: Ett UFO gör entré
54: Camilla Läckberg: Olycksfågeln
55: Karin Fossum: Natt till den fjärde november
56: Kazuo Ishiguro: Never let me go
57: Saul Bellow: Offret

Andra bloggar om: , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , ,

1 kommentar:

Johan A sa...

Jag tror att den där bilden blev lite större än du avsåg. Till och med med fast lina tog den tid att hämtas.