tisdag, maj 15, 2007

2007-65: Anna Jansson: Pojke försvunnen

Som vanligt i Anna Janssons böcker så finns det starka teman både av sjukvård och moraliska frågeställningar invävda i det brott som Maria Wern ställs inför. Den nioårige pojken Andreas försvinner från en fest. Hans mor är ständigt orolig för både hans och hans lillasysters hälsa och söker ideligen läkarvård för alla upptänkliga sorters symptom.

På festen fanns, förutom mamman och hennes barn, två familjer. Dessa tre familjer står i bokens centrum hela tiden. De är dels de som såg Andreas sist, dels de som står honom närmast, och det gör att de drar till sig en del intresse från poliserna som undersöker försvinnandet. Det visar sig också finnas mycket spänningar mellan de här personerna som kommer upp till ytan antingen av att poliserna ställer frågor om saker eller helt enkelt genom att personerna står under psykisk press på grund av försvinnandet.

Pojkens mamma mår inte bra och de två andra mammorna turas om att stötta henne. Det i sin tur gör att de jobbar för mycket och sover för lite och blir pressade både av mammans svårigheter och de svårigheter de ställt till för sig själva.

På det hela taget känns det här som en "liten" bok. Nästan allting händer mellan de här tre familjerna som bor på samma ställe och känner varandra. Det är relationerna mellan dem och vad de har gjort som det hela handlar om, även om mycket av detta är sådant som de försöker dölja i det längsta.

Till slut visar det sig att fallet har en lite oväntad upplösning. Redan från början har Anna Jansson arbetat med att diskutera hur vad som till att börja med kan se ut som en liten sak som ursprungligen var en stundens ingivelse kan få stora konsekvenser både för den som utför den och för den som drabbas. Ingen av de centrala personerna i boken framstår som riktigt elak, men det är inte heller någon av dem som framstår som allt igenom sympatisk heller. De är som människor är mest, helt enkelt: de försöker göra bra saker men ibland blir det fel.

Rent språkligt fungerar boken också bra. Man bjuds inte på några språkliga fyrverkerier, men man slipper också de taffliga formuleringar som rätt många andra ofta lider av. Jämfört med de Anna Jansson-böcker jag läst tidigare (Silverkronan, Må döden sova, Svart fjäril, och Främmande fågel) så är det här den bästa.

Anna Jansson: Pojke försvunnen
Norstedt, 2007
296 sidor
ISBN: 9789113017181
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 65 (varav 12 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
61: Camilla Läckberg: Tyskungen
62: Charles Stross: Accelerando
63: Åsa Larsson: Svart stig
64: Chris Anderson: Long Tail
65: Anna Jansson: Pojke försvunnen

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

4 kommentarer:

Helena sa...

Själv har jag precis börjat läsa Janssons "Alla de stillsamma döda", som jag hittade (!) vid en container (!). Får hoppas att fyndplatsen inte avspeglar kvaliteten. :) Jag gillade hennes "Svart fjäril" och har "Främmande fågel" i bokhyllan i väntan på att bli läst.

Jenny sa...

Det låter bra! Främmande fågel gillade jag så den här kommer jag också att läsa.

rebecka arvidsson sa...

oxnkahej var du vad anna jansson har för e-mail adress för min mamma älskan hennes böcker och jag ska ge bort den i jul klapp

Hans Persson sa...

Du kan hitta hennes epostadress på hennes hemsida.