måndag, maj 21, 2007

2007-68: Kaoru Mori: Shirley

Shirley är skriven och ritad av Kaoru Mori som även publicerat Emma som jag skrivit om tidigare. I själva verket är Shirley producerad före Emma, vilket märks på att den inte är riktigt lika drivet ritad och bilderna är inte heller fullt så detaljrika. Om man läst Emma tidigare kan man även känna igen en del personer som väldigt lika personer i den senare serien, där jag antar att Mori helt enkelt återanvänt ansikten hon tyckt om.

Boken består av sju korta historier. De första fem handlar om den trettonåriga föräldralösa flickan Shirley som tar anställning som piga men är ganska fristående inbördes. De två sista har ingen koppling till någon av de andra, förutom att de alla handlar om pigor i det viktorianska England.

Berättelserna i den här boken är så korta att de naturligtvis knappt hinner bli mer än enstaka scener, men de behandlar ofta samma teman som utvecklas mer i den mycket längre berättelsen om Emma. Shirley som saknar föräldrar (varför får vi inte reda på, och inte heller hur hon klarat sig fram till nu) är mycket tacksam för att ha fått en chans att arbeta som piga och lägger ner sin själ i sitt arbete. Hon visar sig också vara mycket duktig, men inte heller där får man någon förklaring till hur en så ung flicka hunnit bli så duktig. Flera av historierna har en lite vemodig ton; framför allt den där en ung pojke tar hand om en fågelunge som dör trots att han kämpar med att fånga insekter till den.

Om man tyckte om Emma så rekommenderar jag Shirley också. Jag tror däremot att det är bättre att börja med den längre berättelsen eftersom den hinner utveckla ett mycket större djup, så kan man fortsätta med denna som dessert efteråt sedan.

Kaoru Mori: Shirley
Bonnier Carlsen, 2007 (originalet 2003)
Översättning: Simon Lundström
195 sidor
ISBN: 9789163856990
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 68 (varav 13 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
61: Camilla Läckberg: Tyskungen
62: Charles Stross: Accelerando
63: Åsa Larsson: Svart stig
64: Chris Anderson: Long Tail
65: Anna Jansson: Pojke försvunnen
66: Magdalena Graaf: Det ska bli ett sant nöje att döda dig
67: Joyce Carol Oates (som Lauren Kelly): Jag ska skydda dig från allt
68: Kaoru Mori: Shirley

Inga kommentarer: