torsdag, maj 31, 2007

Hur mansdominerad är min bokhylla?

Efter en utmaning från Nekulturny har jag räknat efter hur stor andelen böcker av kvinnliga författare i min bokhylla är (man ska räkna antalet böcker, inte antalet författare). När en bok har flera författare har jag räknat den till kvinnoandelen om minst en av författarna är kvinna (som Sjöwall/Wahlöö). Eftersom jag har mina böcker grovsorterade efter genre så kan jag presentera lite extra data:

Deckare och skräck: 46 kvinnor av 126 böcker; 37%
Böcker från före andra världskriget: 8 kvinnor av 78 böcker; 10%
Fantasy och science fiction: 93 kvinnor av 441 böcker; 21%
Icke-genre-romaner: 37 kvinnor av 113 böcker; 33%

Totalt: 184 kvinnor av 758 böcker; 24%

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Christian sa...

Betydligt jämnare könsfördelning än min hylla. Brorsan läser mer sf/fantasy och påstår på en höft (ingen empiri) att det finns hyfsat många kvinnor som skriver fantasy. Vad säger du?

Hans Persson sa...

Det kan tänkas stämma, men av min snabbräkning igår fick jag intrycket att de flesta kvinnorna kom från sf-titlar, inte från fantasy. Jag har nog överlag mer sf än fantasy totalt, för den delen, även om det inte är helt lätt att dra gränsen.