måndag, maj 14, 2007

Museiföremålet Astrid Lindgren

Det verkar som om Astrid Lindgrens födelsegård Näs följer med i det spår som Kulturhuset trampat upp med sin utställning av fotografier av Astrid Lindgren. Från och med i år så kommer man att hålla regelbundna visningar av gården där Astrid Lindgren växte upp, och det är knappast slut på ökningen av intresset för personen Astrid Lindgren till skillnad från hennes böcker i och med det.

Både DN och SvD berättar exempelvis om en ny bok av Astrid Lindgren som kommer ut i år. Detta är dock ingenting som landets barn kommer att ha någon större glädje av som godnattsagor utan berättelser som Astrid överlämnade till sina brorsdöttrar när de flyttade in på gården 1987. Boken beskriver de som bodde på gården förr, historien bakom gamla föremål som finns kvar och hur livet förr var i största allmänhet.

Å ena sidan så kommer boken naturligtvis ut just nu eftersom det nu är 100 år sedan Astrid Lindgren föddes och det är ett bra tillfälle att kunna sälja en bok. Å andra sidan tror jag att just Astrid Lindgrens berättelser om Emil och andra barn förr i tiden står för en väsentlig del av den kunskap om livet förr som dagens barn faktiskt har. Om någon bok om historia har förutsättningar för att faktiskt bli läst utanför den krets som normalt konsumerar böcker om historia så är det nog den här, och det är en bra sak.

Andra bloggar om: , , ,
Technorati Technorati tags: , , ,

1 kommentar:

paddy sa...

Weird...I was reading the article on DN, clicked on the blog listed and then came here. And I thought - wait a second, isn't that...?

The world, as they say, is very small.