söndag, maj 27, 2007

Rebusrally

Igår åkte vi (utom Martin) rebusrally. Det är en tävling som arrangeras av Linköpings Studentspex och den går ut på att lösa problem, inte att köra fort. Varje lag har en bil (eller ganska ofta en minibuss) och består av upp till nio personer. Vid start får man ett kuvert med en massa prylar:

 • Ett exemplar av gröna kartan över någon del av Östergötland.
  Rallyt går i en slinga på den aktuella kartan. Exakt vart man ska vet man dock inte i förväg, utan det får man reda på genom att lösa...
 • En rebus.
  En rebusrallyrebus består (oftast) av ett antal bokstäver. Det finns ett antal givna regler enligt vilka man får möblera om bokstäverna i rebusen för att försöka få fram ett ortnamn som finns på det kartblad man fått. När man väl fått fram rätt ortsnamn ska man inte åka dit. Istället tittar man i en tabell man också fått, och tar reda på vart man verkligen ska. Dit åker man, för där finns det en kontroll. Vid kontrollen hittar man en ny rebus, som leder fram till nästa kontroll. Totalt består dagen av åtta sträckor.
  Alla rebusar består dock inte av bokstäver. Den första rebusen efter lunch bestod av en ost. Efter ett tags letande och funderande upptäckte jag att "ystad" fanns på kartan.
 • Ett antal fotoplock.
  Längs vägen finns en massa saker. En del av dem har rallyledningen fotograferat av och delat ut till lagen. Uppgiften är att känna igen så många som möjligt av de bilder man fått på papper (totalt ett trettiotal) och tala om på vilken sträcka man såg dem och i vilken ordning. Dessutom sitter det vita papperstallrikar här och där, med bokstäver på. De bokstäverna ska man också rapportera in. Problemet är att tallrikarna inte nödvändigtvis sitter precis intill vägen, och att de ibland sitter på baksidan av träd man åker förbi, så man måste hålla utkik åt alla håll hela tiden.
 • Ett antal pyssel.
  För att man inte ska vara sysslolös medan man åker så har man också fått ut ett antal pyssel. Det kan handla om att identifiera ett antal litterära citat, lista ut vilka distanser av ett tjugotal givna som hör till diverse sträckor man fått (kinesiska muren, Paris-Dakar-rallyt, Vätternrundan, Transsibiriska järnvägen, etc), identifiera innehållet i tio påsar med olika sorters ris och frön eller placera rätt namn på ett tjugotal typsnitt (ser du skillnad på "Times" och "Times New Roman"?).
 • Ett melodikryss.
  Om man fortfarande skulle ha tid över så har man också ett melodikryss att lyssna på medan man tittar ut och tänker på de övriga pysslen.

Allt detta går naturligtvis också på tid. Om man tar för lång tid på sig att lösa rebusarna så får man straffpoäng när man kommer till målet för att man är för sen.

Eftersom vårt lag inte bestod av nio erfarna rallyveteraner utan istället två som åkt rally tidigare och tre totala nybörjare (varav två barn) så hade vi som väntat ingenting med toppstriden att göra. För att vara exakt kom vi näst sist, men vi hade roligt i alla fall. Dessutom vann vi oväntat stilpriset för vårt uppträdande som teknolognollor.

Andra bloggar om:
Technorati Technorati tags:

3 kommentarer:

Petter sa...

Jag håller med, det var ett otroligt välordnat rally. Jag hade även jag dunderkul under resans gång.

/Petter - wargen.com

Anton Ymer sa...

Jag håller med. Mobil Kris gjorde ett strålande jobb av sitt arrangemangskap. Vi ser fram emot att få åka Senaste Lagets rally i höst.

Glöm inte bort att det är rally i Göteborg (kanske? Petter?) och i Stockholm (klart) inom ett par veckor.

// Anton Ymer - Legobilen

Hans Persson sa...

Tyvärr (eller nåt) så kommer jag att vara i Göteborg när det är rally i Stockholm...