måndag, juni 04, 2007

2007-72: Karin Alvtegen: Saknad

Saknad är Karin Alvtegens andra bok (hennes femte kommer ut i höst). Den handlar om den hemlösa Sibylla Forsenström som då och då förbättrar sin bostadslösa tillvaro med att ragga upp män på hotell och få dem att betala mat och rum åt henne en dag. Hon är ursprungligen uppvuxen i en välbeställd familj och vet hur man ska föra sig, och en av hennes få ägodelar är en uppsättning kläder som gör att hon kan smälta in på Grand Hotel.

En morgon knackar polisen på hennes hotelldörr. Sibylla lyckas smita undan genom en nödutgång, men inser plötsligt att från att ingen varit intresserad av henne på femton år så är hon nu en av Sveriges mest eftersökta personer. Mannen hon träffade igår har blivit brutalt mördad, och bara det faktum att hon smet från platsen utan att prata med polisen skulle nog vara tillräckligt för att få dem intresserade av henne, men det finns fler besvärande omständigheter. Sibylla måste se till att hålla sig undan. Hon är van vid att överleva, men hon brukar inte behöva fly eller gömma sig.

Handlingen alternerar mellan Sibyllas ansträngningar att hålla sig undan från polisen och återblickar på hennes uppväxt som förklarar hur hon gick från att vara enda dottern i en rik familj i Småland till ett liv som uteliggare i Stockholm.

Som vanligt är boken inte riktigt en deckare, även om de flesta verkar referera till den som det. Den kallar sig själv för thriller och har vunnit pris för bästa kriminalroman. Oavsett man man kallar det så är det i alla fall en bok som man väldigt ogärna lägger ifrån sig när man väl börjat läsa den.

I första hand är det egentligen en bok om Sibylla och hennes liv. Hur hamnade hon i sin nuvarande sits och framför allt varför? Nyckeln finns som väntat i hennes uppväxt. Boken handlar naturligtvis också om hur Sibylla håller sig undan för polisjakten som är efter henne, och det finns faktiskt också ett visst mått av detektivarbete. Boken är också en berättelse om hur det faktiskt är att vara hemlös. Jag har ingen personlig erfarenhet av det, men skildringen ger i alla fall intryck av att vara realistisk.

Jag har gillat alla tre böckerna av Karin Alvtegen jag läst (förutom denna även Skuld och Svek), men den här är nog den bästa hittills.

Karin Alvtegen: Saknad
Legenda, 2001 (originalet 2000)
271 sidor
ISBN: 9127090175
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 72 (varav 14 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
71: Ursula K. Le Guin: The Eye of the Heron
72: Karin Alvtegen: Saknad

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

Inga kommentarer: