måndag, juni 18, 2007

2007-74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas

I baksidestexten jämförs den här boken med Stephen Kings kommersiella kraft och Annie Proulx' litterära kvalitet. Jag är väl bekant med Stephen King, både vad det gäller hans litterära kvalitet (avsevärd) och hans kommersiella kraft (likaledes avsevärd). Annie Proulx vet jag däremot ingenting om. Man får väl anta att jämförelsen är tänkt att ställa boken i ett positivt ljus, och det får mig att tro att den delen av jämförelsen är lika överdriven som den om Stephen King verkar vara.

Jag ska inte säga att den här boken är direkt dålig, men den är inte heller något som sticker ut. Att den jämförs med King antar jag beror på att den har övernaturliga inslag. Dessa är genomgående och väsentlig men ganska lågmälda. Det är aldrig frågan om någon slafsig monsterroman eller någonting sådant; snarare verkar Harvey sikta på något slags spökhistoria.

Staden som nämns i bokens titel heter Bareneed och ligger på Newfoundlands kust. Ett antal personer där drabbas av en underlig sjukdom som gör att de verkar glömma bort att andas. Det börjar också sköljas upp underliga saker på stränderna i trakten. Till att börja med handlar det om underliga fiskar, men senare flyter det även i land döda människor. De är väl bevarade, men av kläderna de har på sig står det klart att det handlar om människor som varit försvunna i decennier eller århundraden.

Egentligen finns det nog en intressant historia i den här boken, men den lyckas aldrig riktigt kämpa sig fram genom ordmassorna. Språkligt står boken inte direkt ut åt något håll: den känns funktionell men inte exceptionell på något sätt. Översättningen är också i huvudsak bra, men på några ställen kan man klart se engelska ordvändningar skina igenom.

Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas (The Town That Forgot How to Breathe)
Bra Böcker, 2007 (originalet 2003)
Översättning: Eva Mazetti-Nissen
509 sidor
ISBN: 9170022879
ISBN13: 9789170022876
Köp boken från Bokus så får jag lite provision.
Läs mer om boken på bokrecension.se.Läsutmaning för 2007
Hundra böcker totalt: 74 (varav 15 serieböcker)
Fem pjäser: William Shakespeare: Twelfth Night, or What You Will Sophokles: Elektra
Fem nobelpristagare: Orhan Pamuk: Snö Isaac Bashevis Singer: Shosha André Gide: Isabelle Saul Bellow: Offret
Två böcker på andra språk än svenska och engelska:
Fem böcker utgivna 2007: Svenska Naturskyddsföreningen: Naturen till din tjänst (årsbok 2007) Andreas Marklund: Skördedrottningen Joe Hill: Heart-Shaped Box Johan Theorin: Skumtimmen Camilla Läckberg: Tyskungen Klart 3/5!
Fem böcker inte från Sverige/USA/UK: Yasunari Kawabata: Snöns rike (Japan) Orhan Pamuk: Snö (Turkiet) Sophokles: Elektra (Grekland) André Gide: Isabelle (Frankrike) Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt (Island) Klart 2/3!
Fem böcker från Japan: Yasunari Kawabata: Snöns rike

Läst under 2007:
Nr 1-10
Nr 11-20
Nr 21-30
Nr 31-40
Nr 41-50
Nr 51-60
Nr 61-70
71: Ursula K. Le Guin: The Eye of the Heron
72: Karin Alvtegen: Saknad
73: Gainax: Tårar (Neon Genesis Evangelion 10)
74: Kenneth J. Harvey: Staden som slutade andas

Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , ,

2 kommentarer:

Christian sa...

Jämförs med Annie Proulx? Det kanske är för att boken rör sig runt Newfoundland. Proulx' Sjöfartsnytt utspelar sig ju också där.

elinleticia sa...

Jag har startat upp en ny blogg om förintelsen och litteratur på likvidation.blogg.se

kika in, jag älskar verkligen din blogg, vore intressant att få veta vad du tycker om min :)