söndag, juni 17, 2007

Conviction, sf-kongress i Göteborg

Jag har tillbringat helgen på Conviction, årets svenska nationella sf-kongress. Det innebär att jag har ägnat mig åt att lyssna på författarintervjuer, diskutera science fiction- och fantasyböcker och pratat med folk i allmänhet.

Hedersgäster på kongressen var Richard Morgan och John Ajvide Lindqvist. Båda visade sig vara både trevliga och intressanta att lyssna på. Morgan var som brukligt med under hela kongressen medan Lindqvist tyvärr bara närvarade under lördagen vilket gjorde att han fick ett ganska stressigt program för att hinna med alla sina inplanerade paneldebatter.

Kongressen hölls i Studenternas Hus i Göteborg som är något slags kårhus och hade allt som behövdes i form av stora och små programrum, bar att sitta och prata i, filmsal och så vidare. Tyvärr var den stora programsalen lite för stor för det antal deltagare kongressen hade (gissningsvis omkring 65), så det blev ibland lite för stort avstånd mellan paneldeltagare och publik. Eftersom mikrofonerna krånglade så var det ibland också svårt att höra vad panelisterna sade om man satt långt bak.

Av någon anledning använde man olika lokaler för baren olika dagar vilket gjorde att man under lördagen var tvungen att passera genom stora programrummet för att komma från baren till resten av kongressen. Jag var rädd för att detta skulle störa programmet i onödan, men det fungerade faktiskt förvånansvärt smärtfritt.

Innehållet i programmet var generellt intressant och de flesta programpunkter jag var på var intressanta. Schemaläggningen av programmet fungerade inte riktigt lika bra. Dels blev det omstuvningar i programmet redan från första punkten, och förseningar och omflyttningar var regel snarare än undantag även senare. Man var tvungen att kontrollera programmet som satt på väggen i receptionen, för det som var tryckt i programboken var ofta inaktuellt. Rätt ofta fanns det tre parallella programspår (två pratpunkter och en film), och på en kongress med 65 deltagare är det för mycket. Vid några tillfällen hade man även lagt märkliga punkter parallellt (exempelvis låg auktionen samtidigt med både en hedersgästpunkt och Lars-Olovs diabildsvisning, vilket gjorde att vi som faktiskt var där och köpte böcker ofta fick dem väldigt billigt).

Kongressens namn, Conviction, hade satt spår i banketten. Alla blev inkommenderade till bankettsalen och beordrade att sätta sig av en tjej med batong i högsta hugg. Väggarna hade försetts med diverse plakat i bästa 1984-stil, och när alla väl satt sig fick vi reda på att vi var satta i arrest eftersom vi ägnat oss åt fritt tänkande. Efter det delades mineralvatten och bröd ut, och vi fick reda på detta var maten. Lite senare talade de om att vi fått dödsstraff, och att vi nu skulle få vår sista måltid. Denna visade sig bestå av indisk buffé och var riktigt god. Som tur var benådades alla efter maten.

Under banketten delades även Alvar Appeltoffts minnespris ut, och mottagare i år blev Johan Jönsson. Grattis!

Senare under kvällen hölls också omröstningen om vilken kongress som skulle bli swecon för 2008. Den här gången fanns det faktiskt tre bud att rösta på: Linköping, Stockholm och Uppsala. Efter omröstning med 42 inlämnade röster framkom det att Swecon för 2008 är ConFuse 2008 i Linköping. Vi kommer att bjuda på Cory Doctorow som hedersgäst. Jag är en av arrangörerna för kongressen, och jag hoppas att vi ses i Linköping om ett år. Välkommen!


Glenn Petersen intervjuar Richard MorganJohn Ajvide Lindqvist signerar böckerStefan Ekman och Anna Höglund leder en diskussion om akademisk forskning om science fiction, fantasy och skräck


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Hans Persson sa...

Jag gjorde ett snabbt överslag om deltagarna på kongressen:
6 personer från Linköping
11 från Stockholm
2 från Uppsala
3 från Oslo
Jag har säkert glömt bort några stockholmare eller uppsalabor i genomgången, men det är i alla fall en indikation på fördelningen. Övriga deltagare kom nog till största delen från Göteborg.

Johan sa...

Anledningen till att man hade olika barlokaler var att det tydligen fanns två olika bokningssystem. När de alltså bokat huset för kongressen och trodde att allt var klart och fixat så visade det sig att någon annan bokat just pub-/källardelen för en bröllopsfest på lördagskvällen genom det andra systemet. Alltså lördagsbaren som nödlösningen. Men den fungerade väldigt bra, tycker jag, även om den andra baren naturligtvis är trevligare. Det enda problemet jag som inte behövde jobba med det upplevde var att musiken därifrån var störande då och då.

Uppsalafandom lär väl ha varit ganska upptagen med Åkas disputation.

//JJ

Johan sa...

Tack, förresten.

//JJ

Johan sa...

Och, jo, ytterligare ett tillägg: diskussionen om avhandlingar, kritik, akademi och de fantastiska genrerna leddes av Martin Andersson. När jag pratade med honom innan tyckte han sig vara lite dåligt förberedd och planerade att försöka slänga ut ett par frågor och sedan ducka, och den planen måste man ju säga att han lyckades följa. :) Diskussionen skötte ju i ganska stor utsträckning sig själv.

//JJ

Hans Persson sa...

Jag hade tyvärr inte möjlighet att följa mer än andra halvan av avhandlingsdiskussionen, men den biten jag hörde var intressant.