tisdag, juni 05, 2007

Flöda, vin, över gränserna!

EG-domstolen har beslutat att den svenska linjen att man inte ska få importera alkohol hur som helst strider mot den fria rörligheten för varor över gränserna och att det inte är folkhälsomässigt motiverat. Det betyder säkert att Systembolagets dagar är räknade, och med det också möjligheten för många att välja ur ett stort sortiment.

Rimligen borde det också innebära att vi också har sett slutet på de onödigt höga priserna som EU:s tullar leder till. Varför ska konsumenter betala dyrt för europeiska produkter när det finns billigare på utsidan av EU:s tullmurar? Släpp importen fri, om det ska gå att tala om fri rörlighet för varor.

Som det är nu kan man lätt få intrycket att påtryckningar från franska vinbönder betyder mer än några skrumplevrar i ett avlägset land i norden. Tullmurarna däremot "skyddar" hela EU från billiga varor, så de kommer säkert att få stå kvar, för de som drabbas av dem röstar inte i EU. De är ju bara fattiga i tredje världen, och vem bryr sig om dem?

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati Technorati tags: , , , , , ,

2 kommentarer:

Andrea sa...

Hörde någon på radio uttala sig om att det minsann inte skulle bli så mycket billigare att importera, med skatter och grejer.

Personligen ser jag ju mer chanserna att köpa sådant som inte är så lätt att få tag på i Sverige. Men jag är nog inte så representativ för svenska folket när det gäller synen på vinoch sprit är jag rädd...

Anonym sa...

Just det, svensk skatt ska betalas vid införseln. Systemet kommer nog att finnas kvar.Hur man ska kolla skattebetalningen är ju förstås en annan fråga, men det kommer säkert nån utredning av det.